Locurile de parcare: noul motiv de dispută între oameni

A apărut un nou motiv serios de dispută între oameni. Se pare că problema locurilor de parcare devine din ce în ce mai mare. Din cauza faptului că sunt din ce în ce mai multe mașini,  locurile de parcare nu mai sunt de mult timp, suficiente, chiar dacă în ultimi ani, cel puțin în Făgăraș, s-au amenajat peste 600 de noi locuri de parcare. Iar atunci când se găsesc soluții, nu toată lumea pare să fie de acord. Ieri, mai mulți locatari din cartierul Vasile Alecsandri s-au arătat nemulțumiți de faptul că o echipă de muncitori de la ADP a îndrăznit să le strice spațiul verde, pentru a amenaja acolo locuri de parcare. De aici și până la scandal nu a fost decât un pas. Mai mult, în mediul online au apărut și informații false, susțin reprezentanții Primăriei Făgăraș, care spun că Primăria ar fi acționat fără să întrebe locatarii din zonă și fără a respecta normele UE care impun orașelor ca fiecare cetățean să dispună de  26 mp de spaţiu verde.

Astăzi, primarul s-a întâlnit din nou cu locatarii blocurilor de pe strada Vasile Alecsandri pentru a lămuri problema.

„De anul trecut am primit această solicitare, de a face parcări aici în cartierul Vasile Alecsandri. Am tot lăsat-o pe motiv că la un moment dat locatarii se vor înțelege între ei, dar anul aceasta lucrurile s-au înrăutăți și a trebuit, ca noi Primăria, să venim să intervenim să luăm o decizie. Bineînțeles, în consultare cu toți locatarii, ca aici, cearta dintre ei să dispară. ”, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari, au cerut Primăriei Făgăraş încă din luna februarie documentele în baza cărora se execută o astfel de lucrare. Tot ei spun însă că aceste cereri le-au fost refuzate și că Primăria nu le-a prezentat niciun document.

„În petiție se cerea documentația și proiectul aprobat de Consiliul local în privința parcărilor iar noi nu am primit nimic. Nici până în ziua de azi nu am primit sau văzut niciun document.”, a declarat reprezentanta Asociației de proprietari.

La rândul său, Primăria se apără și spune că oamenii au primit toate informațiile de care aveau nevoie.

„Doamna a trimis o petiție la Primărie în februarie, am discutat cu doamna avocat angajată de asociație, i-am spus doamnei avocat că voi merge personal la fața locului să discut cu oamenii, ceea ce am și făcut. Am discutat cu oamenii și am considerat că nu mai trebuie să le dăm un răspuns, doamna participând la acea discuție. Zilele trecute, le fel, a făcut o petiție, va primi un răspuns la acea petiție, am discutat acest aspect cu dânsa și astăzi. În petiție ne cere să nu mai lăsăm mașinile cu mare tonaj pe această alee. Regulamentul, în momentul de față, interzice accesul mașinilor de mare tonaj pe alee. Poliția locală își va face datoria. Când vor veni mașinile de mare tonaj, vor primi amendă.”, a mai declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

„Vom continua lucrările, după cum ați văzut, majoritatea locatarilor vor să facem aceste parcări, le-am explicat ce înseamnă lucrarea, că rămâne suficient spațiu de la bloc până la limita parcării de cel puțin 7,98 metri și am convenit cu dânșii ca lucrarea să meargă mai departe. Ceea ce s-a scris în mediul online este fals”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Totuși, majoritatea proprietarilor par a fi de acord cu amenajarea parcărilor, pentru că în zonă, spun ei, oricum se parchează mașini între blocuri de mai bine de 30 de ani.

„Cel puțin 13 proprietari din blocul 3, scările A, B și C, sunt prezenți aici, suntem cei care am fost defavorizați de către Administrația Publică Locală. Datorită investițiilor anterioare, nu au fost luate în calcul locuri de parcare pentru blocul 3, respectiv pentru cele trei scări. De aceea, s-a generat acest mic conflict între cei majoritari și cei care nu doresc. Cei care nu doresc sunt persoanele care locuiesc aici la parter și și-au cumpărat de 3 luni de zile un apartament și îi deranjează farurile mașinilor și gazele de la țevile de eșapament și nu-și mai doresc să vadă mașini în fața geamului. Numai două familii, cele de la parter nu-și doresc aceste parcări, în detrimentul celorlalți proprietari care efectiv suntem în imposibilitatea de a parca mașinile undeva, deși aici, de 30 de ani au fost mașinile parcate. Dar acum, nici cel puțin, nu mai recunosc că au parcat pe zona verde. Adică, pe ce principiu mergem?,” a declarat Lucian Belu, unul dintre locatarii care susțin amenajarea parcării.

Unul dintre locatari și-a luat angajamentul că va planta singur 10 brazi arginti, doar pentru a da un exemplu civic și de bună credință celorlalți vecini. Totul, spune el, este pentru a compensa din pagubele produse de lucrătorii de la ADP, care în urma amenajării parcărilor vor fi nevoiți să înlăture câțiva copaci care blochează accesul mașinilor în parcare.

 

(Aurel CSATO)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.