Un spital mai sigur la Făgăraș! Au ajuns echipamente de ultimă generație

Într-o ţară în care oamenii ajung la spital cu o problemă de sănătate şi se externează cu alte patru din cauza infecţiilor nozocomiale, la Spitalul din Făgăraș această situație nu ar trebui să mai apară. Zilele trecute, la unitatea medicală din orașul nostru au ajuns doi roboți speciali concepuți pentru distrugerea bacteriilor, dar şi a viruşilor rezistenţi la antibiotice. Aparatul este folosit în spitalele din Statele Unite unde, de altfel, a fost şi conceput. De mărimea unui aspirator profesional, acest robot ar trebui să fie de 7 ori mai eficient şi cu 23 de procente mai rapid decât metodele tradiţionale de dezinfecţie. 

Spitalul din Făgăraș este singurul din județul Brașov care deține un astfel de echipament iar în țară, doar Institutul Nasta și Spitalul Universitar dețin astfel de aparate.

„Anul trecut, în luna octombrie, am fost invitată la Conferinţa de Microbiologie, care a avut loc la Sibiu. A doua zi, după ce am văzut prezentarea acestor roboţi, am trimis directorul medical, la vremea respectivă, doamna doctor Mihaela Pandrea, la aceeaşi conferinţă, să vadă şi dânsa aceşti roboţi şi imediat am început această procedură de  achiziţionare a acestor roboţi. Practic, Primăria  Municipiului Făgăraş împreună cu Ministerul Sănătăţii  a asigurat finanţarea acestor roboţi. Spitalul nu a plătit nimic. Suntem interesaţi, la fel ca Ministrul Sănătăţii, de  acest program naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale şi considerat că trebuie să aducem la Făgăraş aceşti roboţi. Suntem singurii împreună cu Spitalul Universitar din Bucureşti şi Institutul Marius Nasta care deţinem aceşti roboţi, din toată ţara. Aşa cum spuneau şi reprezentanţii firmei care produce şi distribuie aceşti roboţi în România, în SUA, s-au produs aceşti roboţi. Avem o statistică şi numai în anul 2017, în 430 de spitale din SUA, 6 milioane de încăperi au fost sterilizate cu aceşti roboţi şi au fost distribuiţi mai mult de 2000. Sunt nişte echipamente revoluţionare, performante, ne bucurăm că am reuşit să le aducem la Făgăraş. Mulţumim pe această cale finanţatorilor: Primăria Făgăraş şi Ministerul Sănătăţii, că au făcut posibil acest lucru. Ne dorim ca și alte spitale din județul Brașov să-și achiziționeze astfel de aparate și de aceea fac o invitație publică către orice autoritate publică: Consiliul Județean și toate  spitalele din județul Brașov sau alte primării care dețin aceste spitale, dacă doresc să vadă cum funcționează aceste aparate să vină la Făgăraș și le vom prezenta“, ne-a declarat Mariana Câju, președ. CA al Spitalului Municipal.

„Achiziționarea acestor doi roboți demonstrează faptul că Primăria Făgăraș împreună cu Consiliul Local se îndreaptă spre dotarea și modernizarea infrastructurii sanitare în Municipiul Făgăraș. Primăria Făgăraș a intrat într-un proiect cu Ministerul Sănătății. A venit cu cofinanțarea aferentă și a sprijinit spitalul pentru a  face licitația, pentru a aduce acești roboți. În viitor, așa cum se vede, Primăria Făgăraș intră în toate proiectele de dotare și modernizare a infrastructurii sanitare, vine cu cofinanțările necesare și aduce infrastructura sanitară la un nivel bun pentru toți cetățenii din Făgăraș și din Țara Făgărașului. Acești roboți, până în momentul de față, au ajuns doar la trei spitale din România, ceea ce este foarte important și denotă faptul că atât doamna Câju, președintele CA al spitalului, cât și managerii spitalului s-au preocupat ca spitalul din Făgăraș să aibă dotările aferente“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului

Roboții, pe care producătorii americani i-au numit Zoe și Paulette, sunt dotați cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, care distruge infecțiile nosocomiale – o mare problemă a spitalelor din România. Un ciclu de funcționare al acestui echipament este de 5 minute, practic în câteva minute o singură sală  va fi dezinfectată eficient.

Acest echipament este o noutate pe plan mondial, adus din SUA și această structură a apărut ca urmare a prevederilor făcute de niște cercetători americani. În principiu, acest echipament folosește pentru dezinfecție lumina ultravioletă de tip C. Rezultatele  acestui robot sunt excepționale vizavi de încărcăturile microbiene și bacteriene pe care le întâlnim în spații, inclusiv în spitale. Putem spune că rezolvă o serie de probleme care sunt foarte complicate la această vreme. Eficiența este foarte bună“, ne-a spus Mircea Hideg, director tehnic la firma  SaniMed.

 

Investiția reprezintă un câștig major pentru spital. După cum știți în ultimii ani, infecțiile nosocomiale au dus la moartea multor pacienți. Faptul că noi suntem beneficiarii unei astfel de investiții, fiind printre puținele spitale din țară care am intrat în posesia acestor roboți, spune multe despre implicarea pe care o are primăria, în relația cu spitalul și de faptul  că colaborarea dintre Spital, Ministerul Sănătății și Primărie este benefică. Această sterilizare se face pe fiecare încăpere, dar în principal se va începe cu blocul operator și ATI-ul, dar treptat se vor steriliza și toate celelalte încăperi. Cei doi roboți acoperă suprafața pe care o are spitalul“, ne-a spus Persida Țîmboiu, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.

Investiția este de aproximativ 2 milioane de lei iar suma a fost asigurată de Primăria Făgăraș(10%) și Ministerul Sănătății(90%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.