Cel mai mare drapel din județ, arborat la Șinca Nouă. FOTO- VIDEO

Pe ritmuri de baladă și într-o atmosferă de sărbătoare autentic românească, sătenii din Șinca Nouă alături de zeci de invitați au demonstrat, pentru a nu știu câta oară, ce înseamnă să fii român și mai mult decât atât, au arătat ce înseamnă să simți și să trăiești românește. Toată suflarea satului, cu tot cu oficialități au luat parte la un moment de o solemnitate aparte. Cel mai mare drapel din județ, măsurând 10 metri a fost arborat în centrul comunei, totul spre mândria și bucuria tuturor celor prezenți. Personal, faptul că am fost prezenți la un astfel de eveniment, nu ne rămâne decât, în același stil românesc, să fim recunoscători că tradiția și obiceiurile noastre sunt bine conservate și eficient transmise generațiilor mai tinere.

Așadar, toată suflarea satului a fost astăzi în sărbătoare,sărbătoare prilejuită și de împlinirea a 10 ani  de când a fost reînființată Mănăstirea de la Șinca Nouă.

Astăzi se împlinesc 10 ani , de când a fost înființată Mănăstirea de la Șinca Nouă și ne-am gândit de asemenea, cum s-a sărbătorit pe 26 iunie, Ziua Drapelului, împreună cu părintele stareț și cu comunitatea, cu Consiliul Local, cu toți localnicii din Șinca Nouă, să facem un steag de 10 metri. Din știința noastră, nu cred că mai există în județ, dar în Țara Făgărașului sigur nu e. Ne-am pregătit, pentru că aceste simboluri ajută mult comunitatea noastră și națiunea română în general și trebuie să punem accent și pe simbolistică și să fim conștienți că generații întregi își dădeau viața pentru steag. Steagul nu se captura pe câmpul de luptă și mereu le spun tinerilor că drapelul e un simbol și dacă îl privești ca pe o bucată de textilă înfiptă într-un băț, nu valorează nimic. Și cum avem o cruce de 10 metri, care veghează satul nostru, ne-am gândit să ne bucurăm de cel mai mare drapel, aici lângă Paraclisul Părintelui Arsenie“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.

După cum se știe, în a doua duminică după Rusalii, biserica noastră sărbătorește și cinstește în mod deosebit pe Sfinții Români. Ei sunt trecuți în calendar pe tot parcursul anului, dar au o singură zi, cea de astăzi, a doua duminică după Rusalii. Mănăstirea noastră împlinește anul acesta 10 ani și a fost pusă sub ocrotirea tuturor acestor sfinți, Sfinții români, pentru că și mănăstirea a avut aceeași soartă. Ne-am gândit că anul acesta împlinim 10 ani și să nu fie un hram la fel ca în anii trecuți, ci să marcăm prin acest drapel, care este de 10 metri, simbolizând de fapt și să amintească în continuare de timpul acesta petrecut până acum din 2009 până în 2019, de mănăstirea acesta de la Șinca Nouă“, ne-a spus stareţul Mănăstirii Şinca Nouă, protosinghelul Matei Bilauca.

„Este o zi importantă pentru comuna noastră, dar această obște, care are un trecut patriotic extraordinar, ne-a obișnuit deja cu evenimente. În fiecare zi aproape se face câteva ceva nou la această comună iar astăzi este o zi mai aparte și pentru că în urmă cu câteva zile a fost Ziua Drapelului Național, obștea aceasta a dorit să cinstească în felul ei, drapelul național, înălțând lângă paraclisul părintelui Arsenie, acest drapel“, ne-a spus Gheorghe Roșculeț.

 

 

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem astfel de zile. Sunt 10 ani de când s-a reînființat mănăstirea și ne bucurăm să marcăm evenimentul și cu activitatea ortodoxă și românească pe aceste plaiuri și prin înălțarea acestui drapel deosebit, care va flutura aici ca mărturie, sperăm noi, pentru toată lumea care trece și pentru mult timp de acum înainte și să fie un îndemn spre patriotism și spre păstrarea bunelor relații între oameni și Dumnezeu“, ne-a spus pr. Sorin Suciu, pr. paroh din Șinca Nouă.

Sărbătoarea a continuat în Căminul Cultural cu o masă, dar și cu muzică și voie bună.Mai multe formații din Țara Făgărașului au susținut un spectacol în fața celor prezenți.

Cel mai mare drapel din județ, măsurând 10 metri a fost arborat în centrul comunei Șinca Nouă

Pe ritmuri de baladă și într-o atmosferă de sărbătoare autentic românească, sătenii din Șinca Nouă au demonstrat, pentru a nu știu câta oară, ce înseamnă să fii român și mai mult decât atât, au arătat ce înseamnă să simți și să trăiești românește.

Publicată de Fagarasul Tau pe Duminică, 30 iunie 2019

 

Cel mai mare drapel din județ, arborat la Sinca Noua

Publicată de Fagarasul Tau pe Duminică, 30 iunie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.