Sărbătoare mare azi, la Boholț! Tradiții și obiceiuri de Sânziene!

În Boholț este mare sărbătoare astăzi. Se sărbătorește hramul bisericii din sat, dar și Sânziene sau Drăgaica, un obicei străvechi din mitologia românească. Și pentru că e o sărbătoare cu tradiție în sat, foarte multă lume, îmbrăcată în straie populare a luat parte la Sfânta liturghie și la obieciurile din jurul acestei tradiții.  Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Ilarion Făgărășeanu, ajutat de către un sobor de preoți.

„Este zi de mare sărbătoare în comunitatea din Boholț. Se sărbătorește hramul bisericii, și cu biserica acoperită cu flori de sânziene culese de copii de pe pajiștile din jurul satului. Îl avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Ilarion Făgărășeanu, care, cu un sobor de preoți oficiază slujba de astăzi.” ne-a spus, Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Întâmplător sau poate că nu, biserica a fost neîncăpătoare și mulți copii îmbrăcați românește au dat o culoare aparte evenimentului

„Este un lucru extraordinar de îmbucurător pentru mine și pentru noi toți faptul că acești copii, care adineauri au cântat o priceasnă frumoasă și sunt îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu iile aceastea extraodinar de frumoase și avem nădejdea că portul popular și tradițiile sunt duse mai departe prin prezența acestor copii îmbrăcați în port popular românesc în biserică.”, ne-a mai spus, Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, fiind reprezentate cel mai adesea jucând. Ele sunt considerate zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele  nu mai cresc deloc.  Mai mult, pentru a-și arăta respectul față de natură, tradiția spune că înainte cu o zi, se culeg sânzienele, se fac coronițe și cruci din ele, după care se pun la porțile fiecărei case.

„În sat este un obicei, cu o zi înainte se culeg sânziene, se fac coronițe și cruci. Crucile se pun la porțile fiecărei case. După-masa spre seară se merge în cimitir și se face o slujbă de pomenire a tuturor celor care au trecut la Domnul, se pun pe cruci, de asemenea, coronițe de sânziene. După care, în ziua de sânziene, coronițele se aruncă pe case.”, ne-a spus, Vasile Joantă, președintele Asociației Pro Boholț.

„Prin aruncatul coronițelor din sânziene demonstrăm faptul că ne respectăm natura, respectăm creația, iar de asemenea, ne respectăm și pe noi înșine și mulțumim întodeauna Creatorului care este bunul Dumnezeu și Prea Sfintei Treimi,”, ne-a spus Cătălin Socaciu, părintele paroh din Boholț.

Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Se spune că, în noaptea de Sânziene , se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Așadar, ziua de azi este o zi cu o puternică încărcătură simbolică, care celebrează viața autentică a țăranului.

 

„Liviu Rebreanu spunea că țăranul este începutul și sfârșitul. Să ne rugăm lui Dumnezeu, pentru că începutul îl știm , să nu ajungă niciodată să fie sfârșitul.”, a mai spus Vasile Joantă, președintele Asociației Pro Boholț.

Astăzi, în ziua Sânzienelor se aduc flori de mulțumire lui Dumnezeu. Acesta este de fapt și motivul creștin al sărbătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.