Făgărășenii sunt invitați vineri, 21 iunie, să ia parte la un eveniment dedicat iei românești. Membrele Grupului „Șezători în Țara Făgărașului“, în parteneriat cu Asociația „Iia călătoare“ au pregătit o expoziție de ii, de la cele mai vechi, rămase moștenire de la înaintași și până la cele noi, lucrate de aceste femei, care duc tradiția mai departe și promovează peste tot portul popular.

Femei din toată Țara Făgărașului, din Mărgineni,  Mândra, Șercaia, Șona, Copăcel se întâlnesc de mai bine de un an în șezătoare, în fiecare joi, unde la fel ca bunicile lor, reușesc să dea viață costumelor populare. De asemenea, în duminici și sărbători se întâlnesc în șezători de socializare, pentru a purta iile și pentru a le promova. Și pentru că pe 24 iunie este sărbătorită Ziua Iei, la Făgăraș, evenimentul va fi celebrat în cadrul unei expoziții dedicată iei și intitulat „Iie veche, iie nouă“.

Așadar,  vineri, 21 iunie, de la ora 15.00, în crama Cetății Făgăraș va avea loc vernisajul expoziției de ii, expoziție ce va cuprinde ii vechi, de zeci de ani, dar și ii noi, realizate de aceste păstrătoare de tradiții. De asemenea, atracția expoziției va fi o ie de mireasă din Țara Făgărașului.

Expoziția va rămâne deschisă  până în 5.07.2019 la Muzeul Valeriu Literat.

[smartslider3 slider=9]

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.