Duminică e Ziua Portului Național Tradițional, la Calbor

România este una dintre puținele țări din lume unde,  unii oameni de la sat încă mai poartă costume tradiționale, chiar și în zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sărbători. În acest fel, țara noastră se remarcă print-o varietate extraordinară de costume populare. Duminică, 23 iunie este Ziua Portului Național – Tradițional, la Calbor, o zi dedicată moșilor și strămoșilor care au lăsat aceste frumoase costume populare. Tocmai de aceea, pentru a-și arăta prețuirea și recunoștința pentru asemenea moștenire, sătenii din satul Calbor își vor îmbrăca duminică straiele populare pentru a marca cum se cuvine această zi. La această sărbătoare vor lua parte oficialități ale comunei, profesori, săteni și turiști. Ziua va începe cu slujba de Utrenie și Sfânta Liturghie care vor avea loc la Biserica din Calbor.  După care se vor ține discursuri despre această zi, urmând apoi ca în fața bisericii să se încingă o horă cu toată lumea prezentă.

 

„Duminică, 23 iunie 2019, vom sărbători Ziua portului național – tradițional în satul Calbor. O zi în care vom scoate cu toții costumele din “lada de zestre a bunicii” și le vom îmbrăca la Sfânta Liturghie, aducând mulțumire lui Dumnezeu prin rugăciune și apoi moșilor și strămoșilor noștri care ne-au lăsat aceste frumoase costume naționale, purtându-le cu sfințenie ori de câte ori avem ocazia.”, ne-a spus Florin Popa, preotul paroh din Calbor.

Așadar, toți cei care care au posibilitatea de a îmbrăca portul național sunt încurajați  să-l poarte la această sărbătoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.