Emoții la română pentru absolvenții de clasa a VIII-a! A început Evaluarea Națională!

Evaluarea Națională a început azi cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă pe care o susțin elevii care își doresc admiterea la liceu. Peste 150 de mii de absolvenți de gimnaziu s-au înscris pentru a susține acest examen. Elevii au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură, dar și de redactat o argumentație pe baza unui text din genul dramatic.

Profesorii de Limba și literatura română spun că subiectele nu sunt foarte grele însă au diferite capcane. La rândul lor, elevii spun că subiectele au fost relativ ușoare, asta dacă ai și învățat ceva înainte de examen.

Examenul a început la ora 9:00 şi s-a sfârşit la orele 11.00.  Probele sunt monitorizate audio-video pentru a preveni orice încercare de fraudare. În plus, candidaţii trebuie să aibă asupra lor instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică. Copiii pot avea şi o sticlă cu apă asupra lor. În acelaşi timp elevii nu au voie în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete sau alte obiecte asemănătoare. „De asemenea, le este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Totodată, elevilor le este interzis să părăsească sala de examen în mai puţin de o oră şi nu au voie să ia subiectele acasă.

Următoarea probă, cea la Matematică, este programată pentru joi, 20 iunie, iar vineri, pe 21 iunie, elevii vor susţine proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse şi contestaţiile, între orele 14:00 şi 20:00. În următoarele zile vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 29 iunie vor fi afişate rezultate finale. Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 12 iulie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.