Votează Făgăraș REmemorabil – aplicația care readuce Făgărașul de odinioară la viață!

sursa foto: infofagaras.ro

În ultima vreme a devenit deja o obișnuință ca oamenii faini și ideile bune să se unească și astfel să ia naștere din ce în ce mai multe proiecte care vizează dezvoltarea orașului nostru. Pe lângă procesul de bugetare participativă, în care făgărășenii au demonstrat că se pot implica în ceea ce înseamnă adminstrarea urbei lor, prin propunerea de proiecte, mai apar și altele care au potențialul să transforme felul cum arată Făgărașul. Astfel că, cei de la Asociația Renascendis au venit cu o idee mai aparte. În cadrul Competiția RO SMART în Țara lui Andrei, Făgăraș REmemorabil este un proiect care își propune șă dezvolte o platformă multimedia, participativă, de istorie vizuală a Făgărașului și a Țării Făgărașului, prin intermediul unei aplicații mobile, un website și semnalizări stradale. Proiectul vizează dezvoltarea turistică a Municipiului Făgăraș dincolo de Cetatea Făgărașului, cât și refamiliarizarea comunității locale cu topografiile dispărute ale orașului. Aplicația mobilă va conține un ghid vizual al Făgărașului, al străzilor, clădirilor și locurilor dispărute și va propune tururi turistice prin topografiile dispărute.

„Ne-am gândit că ar fi interesant să aducem la viață zonele dispărute în urma demolărilor din Făgăraș. În plus de asta, ne dorim să punem în valoare, măcar virtual, obiectivele istorice din oraș, cum ar fi vechile biserici, sinagoga și chiar și cimitirele istorice. Să creăm, până la urmă, o punte de legătură între experiența oamenilor în vârstă, care au prins Făgărașul în multe ipostaze de-a lungul timpului și generația tânără care, pur și simplu, nu-și poate închipui că orașul avea o altă topografie.”, ne-a spus inițiatorul proiectului, Radu Bârlă, directorul Asociației Renascendis.

Aplicația – ghid va fi ilustrată cu imagini vechi din colecțiile și fototeca Renascendis, din colecțiile Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” sau din alte colecții publice sau private. Dincolo de trasee și informații istorice, aplicația va reda în anumite puncte stabilite prin GPS, la momentul atingerii lor de către utilizator, imaginile clădirilor care existau acolo în trecut. Evident, clădirile încă existente, fie ele în stare bună sau proastă de conservare, vor fi incluse și ilustrate cu imagini vechi.  Website-ul va presupune o formulă participativă de construire a unei baze de date de imagini vechi ale Făgărașului, Țării Făgărașului și locuitorilor lor, prin care membrii comunităților vor putea pune la dispoziția echipei de proiect fotografii vechi spre digitalizare și încărcare online. Pentru completarea experiențelor digitale, dar și pentru o asigurare a distribuirii informației și către segmente de populație care nu au acces la noile tehnologii mobile, proiectul include realizarea unor panouri vizual-informative care vor fi instalate în anumite locuri din Făgăraș pentru a semnala topografiile dispărute. În proiect va fi implicat un grup de elevi din Făgăraș, special constituit înainte de implementarea acestuia, care va participa la activitățile de digitalizare a materialului vizual, la promovarea proiectului în rândul comunității și la dezvoltarea și testarea aplicației-ghid.

sursa foto: wikimapia

Bugetul pentru ca această aplicație să poată rula pe telefoanele mobile este de aproximativ 30 de mii de euro. Mai mult, proiectul are nevoie de votul nostru pentru a putea fi ales pentru finanțare.

RO SMART în Țara lui Andrei a finanțat în ediția 2018 cu 400.000 euro zece proiecte care au demonstrat că prin tehnologie pot aduce viitorul în prezent.

sursa foto: wikimapia
sursa foto: wikimapia

 

Pentru a susține proiectul, puteți vota AICI

 

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.