Avertismentul salvamontiștilor – Zăpada rămasă pe munte poate fi un real pericol

Salvamontișii trag un semnal de alarmă asupra riscului reprezentat de zăpada rămasă încă pe munte. Aceasta reprezintă un risc extrem pentru cei care merg pe munte fără echipament: O căzătură pe o astfel de porțiune de zăpadă poate fi fatală în foarte multe cazuri.

„Chiar dacă odată cu creșterea temperaturii atmosferice stratul de zăpadă a scăzut semnificativ în zona montană înaltă, zăpada rămasă sub formă de depozite pe vâlcele şi scocurile înclinate (aşa zisele ) reprezintă un risc extrem pentru cei care încearcă să le traverseze fără a avea un echipament minim, format din bețe de schi sau piolet, colţari, coardă sau semicoardă pentru asigurare. O căzătură pe o astfel de <limbă de zăpadă> este de cele mai multe ori fatală”, anunță Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.

Salvamontiștii au câteva recomandări și pentru cei care vor să mai profite de schi  şi în același timp să se bucure şi de razele soarelui. „Este foarte important ca atunci când coboară să fie îmbrăcați corespunzător şi obligatoriu să poarte mânuși: „Acţiunea abrazivă a granulelor de gheață (din care este format firnul) asupra pielii este foarte puternică iar excoriațiile şi plăgile produse de acestea sunt dureroase şi se vindecă greu”.
Totodată, Salvamont Sibiu atrage atenția la expunerea la soare în zonele cu zăpadă multă: „folosiţi creme de protecţie cu factor UV mare şi nu ezitați să purtați ochelari de soare, de asemenea cu protecţie UV”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.