Parohia Ortodoxă Viştea de Jos, în colaborare cu Primăria Comunei Viştea şi Şcoala Gimnazială din Viştea de Jos, a organizat ieri, 6 iunie, o sărbătoare deosebită eroilor satului chiar de hramul bisericii mari din localitate.

Evenimentul a început în biserica „Înălţarea Domnului” din Viştea de Jos, una dintre cele mai mari locaşuri de cult din Ţara Făgăraşului. Alături de preotul paroh Marius Urs, la Sfânta Liturghie a fost şi preotul Nicolae Godan, fiu al satului, parohul localităţii Dealul Frumos, prima localitate considerată de autorităţi a fi în centrul României.

După Sfânta Liturghie, un cor de elevi din localitate, coordonaţi de directoarea scolii, prof. Alina Cârje, a intonat cântece patrioice şi de comemorare a eroilor satului. Organizatorii s-au deplasat, apoi, la monumentul eroilor din sat. După o scurtă slujbă de pomenire a eroilor, primarul comunei, Florin Ioani a ţinut o scurtă cuvântare în care a amintit faptele de vitejie ale înaintaşilor şi a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizare.

De asemenea, fiind anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, comunitatea şi-a adus aminte că primul nume de învăţător cunoscut cu numele datează de la 1744. Este vorba de Gheorghe Borzea, şcolit în vatra Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi pe Dumitru Şandru, cunoscut într-o conscripţie a tuturor învăţătorilor din Ţara Făgăraşului din 1765. În cinstea lor şi a tuturor învăţătorilor, eroilor şi ctitorilor, s-au organizat mai multe evenimente.

previous arrow
next arrow
Slider

La final, familia Borzea a organizat pe cheltuiala lor o agapă frăţească pentru toţi participanţii, în cinstea ctitorilor bisericii şi eroilor satului.