Primar trimis în judecată de procurorii DNA

foto: en.publika.md

Procurorii DNA Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ion Şerban, care, în calitate de primar al comunei Hoghiz, e acuzat că ar fi a decis de unul singur soarta islazului comunal, iar pentru a lua subvenţia de la APIA, ar fi fabricat documente. Oficial, acuzaţia este de „infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.
Procurorii prezintă şi o succintă prezentare a speţei, în rechizitoriu. Astfel, „la data de 31 mai 2007, într-o şedinţă a Consiliului Local Hoghiz s-a votat încheierea unui contract de asociere în participaţiune între Consiliul Local Hoghiz şi crescătorii de animale individuali din comună pentru gestionarea şi administrarea în comun a islazului comunal în suprafaţă de 1.680 hectare, precum şi pentru efectuarea de demersuri necesare acordării sprijinului financiar pentru agricultură. Documentul respectiv s-a încheiat fără a avea acordul vreunui crescător de animale sau al vreunui alt fermier. În acest context, în perioada 2007 – 2012, inculpatul Şerban Ion, în calitate de primar al comunei Hoghiz, deşi cunoştea modalitatea de adoptare a acelui document, a determinat o angajată a primăriei să depună la APIA mai multe documente, printre care şi acordul respectiv, în susţinerea cererilor unice de sprijin pe suprafaţă. Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea de către Primăria Hoghiz a unor fonduri nerambursabile în valoare de 5.960.034 lei”. Pentru a acoperi suma de 5.965.421 lei, pentru care APIA s-a constituit acum parte civilă în proces, s-a dispus punerea sechestrului pe toată averea lui Ion Şerban. „În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de inculpatul Şerban Ion în cadrul persoanelor juridice de drept privat şi asupra sumelor de bani datorate acestora cu orice titlu, de către terţe persoane. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare aparţinând aceluiaşi inculpat”, arată DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Ion Şerban a fost ales primar la Hoghiz şi la ultimele alegeri, în 2016, dar din 26 iulie 2017, Prefectura Braşov i-a anulat mandatul înainte de termen (2020). Motivul, o condamnare penală definitivă „pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese”, după cum se arată în ordinul de atunci al prefectului.

4 case, 4 maşini, aproape 100 de hectare de teren agricol
Potrivit ultimei declaraţii de avere disponibilă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, completată în 16 aprilie 2016 (în care sunt menţionate proprietăţile şi veniturile din anul anterior), Ion Şerban apărea ca proprietar pe 4 case (pentru fiecare dintre ele avea jumătate din proprietate), acestea fiind cumpărate în perioada 1994 – 2004. Potrivit aceluiaşi document, Şerban avea jumătate dintr-o suprafaţă totală de 93,8 ha de terenuri agricole, scrie bzb.ro.
De asemenea, avea în proprietate 4 autoturisme (cumpărate în perioada 2000 – 2007), bijuterii în valoare de 15.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.