Eroii neamului românesc, pomeniţi și la troița de pe Dealul Calborului

Eroii căzuți în cele două războaie mondiale și toți cei care și-au dat viața pentru libertate și independență, au fost pomeniți astăzi într-o slujbă ce a avut loc și pe Dealul Calborului, la troița ridicată în cinstea lor.  Locul ales de oameni pentru a înălța troița este un fel de santinelă  atât a Țării Făgărașului, cât și a Podișului Hârtibaciului. Slujba de pomenire a fost oficiată de preoții parohi din Calbor și Boholț. La ceremonie a fost prezent și primarul Becleanului, Claudiu Motrescu.

Cu crenguțe de leuștean în mână, cum este datina locului, azi în zi de sărbătoare, de Înălțarea Domnului, noi cinstim memoria înaintașilor noștri, cei care cu sângele lor au dat glia străbună a acestei mirifice Țări a Făgărașului pentru ca noi astăzi să fim liberi“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Părintele paroh din Boholț spune că e de datoria noastră să păstrăm intactă memoria înaintașilor noștri.

„Hristos s-a înălțat, în primul rând! Acest monument înălțător se aseamănă foarte bine cu această zi, Înălțarea Domnului, moment de înălțare sufletească față de cei care au luptat pentru ca noi astăzi să putem să ridicăm acest monument și să le aducem o recunoștință, din nou, să nu-i uităm niciodată. Mai mult, să-i păstrăm în rugăciunile și în sufletele noastre pentru că fiecare comunitate, la rândul său a dat propriul sânge pentru o mică sau o mare măsură pentru libertatea țării noastre“, a spus Cătălin Socaciu, preotul paroh din Boholț.

 

Troița de pe Dealul Calborului  a fost ridicată de  către Asociația Neamunit, cu binecuvântarea preotului Ioan Paroș din Boholț și cu sprijinul sătenilor din satele Boholț și Calbor.

Din monografia satului Calbor reise că o patrulă românească din 1916, din timpul Primului Război Mondial, formată din 3 soldați,  a fost suprinsă de militari  austro ungari și omorâți aproape de locul unde s-a construit troița. Acolo au și fost îngropați iar în locul acela s-a ridicat o troiță care amintește an de an de sacrificiul făcut de ei.

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.