Ziua bibliotecii „Octavian Paler”

„OCTAVIAN PALER, ITINERAR AL UNUI DESTIN CREATOR“

Evenimentul s-a desfășurat în Turnul Thomory al Cetății, în colaborare cu instituțiile de învățământ făgărășene: Colegiul Național ”Radu Negru”, Colegiul Național ”Doamna Stanca”, Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu”.

În data de 31 mai, Ziua bibliotecii a fost consacrată creației lui Octavian Paler. ”Neuitatul Paler a transformat Lisa într-un reper simbolic, cvasimitologic și a făcut din ea o matrice în cărțile lui scrise la persoana I”, avea să remarce criticul literar Daniel Cristea-Enache. Paginile cărților deschid un itinerar al cunoaşterii. Programul a reunit pasionații de literatură și muzică:

  1. OCTAVIAN PALER, UN MORALIST SCEPTIC ȘI INFLEXIBIL

”Se înțelege că ceea ce se reține îndeosebi, este modernitatea scrisului său atât în ceea ce privește problematica sau universul tematic cât și cel al expresiei verbale în care îmbracă acest univers. Opera în sine este cea a unui moralist sceptic și inflexibil: ”Am trăit mereu la o răscruce și chiar în cărțile mele am făcut același lucru. Am privit în același timp spre poezie și spre proză. N-am fost niciodată capabil de opțiuni limpezi. E bineînțeles, inconfortabil să trăiești astfel, dar n-am ce face. Nu mă pot vedea pe un singur taler al balanței. Și dacă trebuie să-mi reproșez o vină, știu de unde vine reproșul. De la cealaltă jumătate a mea”. (Prof. Ioan Mihali)

  1. SCOPUL MAIEUTICII ÎN VOLUMUL ”VREMEA ÎNTREBĂRILOR”

”Maieutica, constituie principala temă, intuită chiar din titlu – ”Vremea întrebărilor”. În aceeași manieră, patru dintre cele 17 articole prezentate în capitolul dedicat anului 1990 sunt tot întrebări sugestive, care inductiv ne ghidează spre subiectele abordate : ”Ce se întâmplă cu noi?”, ”Cine a mințit?”, ”Vă dați seama unde s-a ajuns?” sau ”O simplă necuviință?”,  titluri provocatoare, care te incită să citești articolul, să te poziționezi, să iei atitudine”. (Prof. dr. Nicolae Postolache)

III. MEMENTO LITERAR – MESAJUL GENERAȚIEI NOASTRE -Elevi ai Colegiului Național ”D-na Stanca”, clasa a X-a D: Taflan Anca, Panțu Andreea, Cărare Diana, Boeriu Cristina

Din paginile volumelor editate de Octavian Paler, în pofida subtilităților și a paradoxurilor, se desprinde un filon pedagogic, temei al devenirii noastre”.(Coordonator prof.  Roxana Frâncu, Colegiul Național ”Doamna Stanca”)

  1. OCTAVIAN PALER FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SINE ÎNSUȘI

Pentru Octavian Paler, sinceritatea este leit-motivul discursului introspectiv. Octavian Paler scrie și se descrie. Sinceritatea lui merge până într-acolo încât își evidențiază limitele de raportare la evenimentele care i-au marcat existența. În fond, toate sunt trecute prin ”sita” propriei subiectivități. Scrisul palerian axat pe spirala de adâncime a autoanalizei lucide, este înălțător din punct de vedere estetic și literar. Octavian Paler a atins piscul libertății, căci, așa cum nu o dată spunea, libertatea reprezintă ”dreptul de a nu minți” (Pr. Prof. Dr. Ciprian Bîlbă, Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu”).

  1. ”VIAȚA PE UN PERON, ”UN ȚIPĂT AL DESTINULUI”

Motto-ul romanului – ”modul în care un om își acceptă destinul este mai important decât însuși destinul său” (Wilhelm von Humboldt) – deschide un câmp de semnificații ființiale. ”sunt gata să accept că defectele mele s-au transformat în destin. Nu eu am creat cobrele pe lume, și nu eu am împărțit oamenii în îmblânzitori și victime”(”Viața pe un peron”) Prins în cercul fatal al istoriei dar şi al existenţei umane, autorul își reconstituie propria viață. Autorul aduce în conştiinţa tuturor, universul concentraționar. ”Rinocizarea” societăţii va dobândi accente tragice” (Prof. Viorica Bica)

  1. ATELIER DE CHITARĂ

”Muzica”, spunea Enescu, ”oglindește toate misterioasele ondulații ale sufletului” Cu grupul de chitariști, pătrundem într-un univers al efluviilor muzicale în care omul regăsește noblețea și armonia” (coordonatori: Preot Marius Demeter; Cristina Demeter)

VII. MEMORIA SATULUI ROMÂNESC

Lucian Blaga avea să eternizeze chintesența fenomenului românesc: satul, ”creatorul şi păstrătorul culturii populare, purtătorul matricei noastre stilistice” (L. Blaga, ”Isvoade”). În creația sa, Octavian Paler va reveni în satul natal pe care îl proiectează într-un ”reper cvasimitologic”  (Onuc Nemeș, scriitor, publicist).

VIII. UNCHIUL GEORGE, PROFESORUL ”ȘOACĂȚU” DE LA LICEUL ”SPIRU HARET”, PERSONAJ ÎN SCRIERILE LUI OCTAVIAN PALER

„ În operele cu caracter autobiografic, personajul central este naratorul. El relatează, deseori liric și prin viziunea lui, se proiectează lumea din jur: evenimente, locuri, chipuri. În două dintre scrieri, latura evocatoare predomină într-o ficțiune autobiografică: ”Viața ca o coridă” și ”Deșertul pentru totdeauna”. Aici, al doilea personaj ca pondere, după narator, este ”unchiul George”. Octavian Paler mărturisește că în formarea sa intelectuală, perioada anilor de la Liceul ”Spiru Haret” a fost cea mai importantă (1937-1944), perioadă când s-a aflat sub tutela unchiului George. ”Unchiul” era director  (adjunct, la început) al liceului și l-a găzduit pe nepot la locuința sa. Recunoaște autoritatea mentorului din umbră dar și relațiile distante, mai puțin cordiale, care îl făceau s-l evite” (Prof. Liviu Ioani)

  1. PERSONALITĂȚI MARCANTE ALE SATULUI LISA LA ÎNCEPUTUL SEC. AL XX-LEA

Demersul meu reprezintă încercarea dezgropării din pământul istoriei a unei părți din filonul bogățiilor ascunse în satul Lisa, filon a cărui nestemată este Octavian Paler. Evocarea unor nume precum Gheorghe Popa-Lisseanu, pr. Alexandru Popa, pr. Iosif Cațavei și pr. Nicolae Muntean, atestă faptul că Octavian Paler nu este o apariție spontanee în Lisa Făgărașului, dimpotrivă, credem că personalitatea acestuia descoperă adâncimile unui trecut bogat în sclipiri de gândire și înălțimile spiritului ce pot fi atinse în viitor” (Pr.  Sergiu Dudan, Parohia Lisa, Protopopiatul Făgăraș)

  1. SATUL COPILĂRIEI, PECETEA PERSONALITĂȚII

Pentru omul satului românesc tradiţional, „lumea în înţeles de existenţă naturală, cosmică, este ceva care există obiectiv şi care se impune prin ordinea ei. Lumea aceasta, care în limitele filosofiei noastre populare este materială şi spirituală, de o manifestare plurală şi plină de forţe, deseori greu de cuprins, are în primul rând o calitate. Este bine articulată, puterea şi frumuseţea ei, de aici vin” (Ernest Bernea). Octavian Paler avea să mărturisească: ”Afectiv, voi depinde mereu de acel sat. Tot ce există în mine ca seriozitate, provine din lumea copilăriei” (Ioan Vulcan, membru RADIO ROMÂNIA)

  1. PUBLICISTICA POLITICĂ A LUI OCTAVIAN PALER: IMPLICARE IDEOLOGICĂ ȘI REALĂ ÎN ROMÂNIA POSTDECEMBRISTĂ

După Revoluţia din decembrie 1989, Octavian Paler s-a numărat printre intelectualii din România, care fără să aibă calitatea de politician profesionist, au simţit nevoia „să facă” politică, lăsându-şi scrisul şi cărţile deoparte şi „năvălind” în presă. Astfel, Paler a fondat împreună cu poeta Ana Blandiana, filosoful Gabriel Liiceanu ş.a. “Grupul de Dialog Social” (GDS), care se evidenţiază prin poziţiile sale anticomuniste. Devine, pe rând, director onorific şi editorialist al ziarului “România liberă”, ulterior editorialist la publicaţiile “Cotidianul” şi “Ziua”, fiind un jurnalist şi comentator apreciat şi influent. Totodată, participă timp de 6 săptămâni la “Golaniada” din Piaţa Universităţii (Bucureşti, 1990), poate cea mai mare manifestaţie anticomunistă din Estul Europei, şi poate din lume” (Iulian CĂTĂLUI (scriitor, critic şi istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor-filiala Braşov, membru ANBPR, redactor la suplimentul literar al revistei „Astra” – Biblioteca judeţeană Braşov).

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.