S-a decis: clasa cu predare în limba germană va funcționa în forma actuală

A fost panică zilele trecute printre părinții elevilor de la secția germană din cadrul Colegiului Național „Doamna Stanca“. Asta după ce s-a pus problema desființării clasei a IX-a de la această secție, prin comasarea cu o clasă de limba română. Zeci de părinți au ajuns ieri dimineață la colegiul făgărășean, pentru a cere insistent să nu se ia o asemenea decizie. Aseară, Consiliul de Administrație al colegiului s-a reunit din nou iar decizia luată a fost ca această clasă de germană să rămână de sine stătătoare.

Disperați că nu vor mai avea o clasă cu predare în limba germană, în ciuda eforturilor făcute de copiii lor încă de la grădiniță pentru a învăța această limbă, zeci de părinți au ajuns ieri la Colegiul Național „Doamna Stanca“, pentru a-și spune nemulțumirea în fața conducerii liceului. Un ordin dat de ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, prevedea reducerea claselor din liceele cu profil teoretic și suplimentarea claselor din colegiile cu profil tehnic. La nivel de inspectorat, s-a decis ca în Făgăraș, două clase de liceu trebuie să dispară: una la Colegiul „Aurel Vijoli“ și una la Colegiul Național „Doamna Stanca“. La nivelul conducerii liceului „Doamna Stanca“ și al Consiliului profesoral s-a discutat despre desființarea clasei a IX-a, secția germană și comasarea acesteia cu o clasa de română, rezultând o clasă cu intensiv germană. Acest lucru i-a nemulțumit mult pe părinții elevilor care învață la secția germană și în special pe cei ai căror copii termină clasa a 8-a.

[smartslider3 slider=10]

La discuțiile de ieri a fost invitat și primarul Făgărașului, care s-a arătat solidar cu părinții făgărășeni și care a plecat apoi la județ pentru a discuta cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Și cum decizia era una locală, la nivelul instituției de învățământ, Consiliul de Administrație al școlii, întrunit aseară a decis ca această clasă de limba germană să nu fie desființată și drept urmare au votat pentru comasarea a două clase de română: una de profil real și una de uman(Științele naturii cu cea de Filologie).

M-au invitat părinții și Consiliul de Administrație ieri la 9.30 în Consiliul de Administrație. Am fost, am discutat și s-a dat  hotărâre de consiliu că nu sunt de acord să se desființeze nimic. M-am dus la inspectorat, am discutat cu doamna inspector și cu Consiliul de Administrație și am luat toate datele de acolo. M-am întors apoi la Făgăraș, unde la ora 18.00, a fost din nou Consiliu de Administrație la liceu și am participat și eu. Din analiza făcută a reieșit să rămână clasa de limba germană de sine stătătoare, având intenția de a se înscrie 20 de copii iar o clasă în limba română, una de real și una de uman să se comaseze iar cea de real iar o clasă de uman va rămâne de sine stătătoare. Se va desființa o clasă în limba română și pentru că nu sunt suficienți copii, dar s-a intrat și anul trecut cu medie foarte mică și asta e cea mai bună decizie. Consiliul de Administrație a votat ca această clasă de limba germană să rămână de sine stătătoare“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Cu o clasă în minus, absolvenții de gimnaziu se pot înscrie la una din cele trei clase disponibile din anul școlar 2019-2020.

Consiliul de Administrație a decis ca din următorul an școlar să funcționeze trei clase de liceu. Așadar, va fi o clasă cu profil uman cu predare în limba română, o clasă profil real de științe ale naturii cu predare în limba germană. De asemenea, s-au comasat 14 locuri de la  profilul real, științe ale naturii cu alte 14 locuri de la profil uman, filologie intensiv engleză cu predare în limba română., ne-a spus Corina Drăgoi,  directorul Colegiului Național „Doamna Stanca“.

Colegiul Național „Doamna Stanca“ se numără printre cele mai vechi și de renume instituții de învățământ din orașul nostru. De numele liceului s-a legat întotdeauna secția de germană, care  a rămas peste timpuri una din cele mai căutate printre elevii făgărășeni. În prezent, în jur de 260 de elevi, de la clasa zero la a XII-a învață la secția de limbă germană iar rezultatele elevilor de-a lungul anilor și chiar în ultima perioadă au făcute cinste colegiului și chiar Făgărașului atât la nivel național, cât și internațional.

Un elev făgărășean, printre cei mai buni la germană din Transilvania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.