Pericol la secția de germană de la „Doamna Stanca“! Aceasta ar putea fi desființată.

Părinţii elevilor care învaţă la secţia germană a Colegiului Naţional „Doamna Stanca” s-au revoltat împotriva conducerii şcolii care a decis, în urma unei hotărâri a Ministerului Educației Naționale, să deființeze clasa a IX- a, cu predare în limba germană și să o comaseze cu o clasă cu predare în limba română. Cei mai afectați de această decizie sunt absolvenții clasei a 8-a de la secția de germană, care au aflat de această hotărâre cu puțin timp înainte de Evaluarea națională și de admiterea la liceu. În felul acesta, li se fură oportunitatea de a-și continua studiile pentru care s-au pregătit încă din grădiniță. Astăzi,  la Colegiul Național „Doamna Stanca“ a avut loc o întâlnire la care au luat parte conducerea școlii, părinți,  dar si primarul orașului.

„Din câte am înțeles vor să desființeze Secția germană de la Doamna Stanca, care are o vechime de 40 de ani și nu mi se pare corect. De la grădiniță am investit în ei, de la meditații la tot și acum să fim nevoiți, cu două săptămâni înainte să ne alegem altă școală. Faptul că vor să comaseze două clase, de română și de germană nu mi se pare normal”, ne-a spus mama unui elev din clasa a VIII-a de la Secția germană.

„Am chiar doi băieți, unul în clasa I și unul în clasa a VII-a. Iar situația tinde să scape puțin de sub control pentru că nu este normal să ne trezim acum cu copiii mari, că ni se schimbă regulile. Mi se pare normal ca aceste reguli să aibă un început sau pe cicluri, nu de azi pe mâine. Ne trezim că nu mai avem secție, nu mai avem unde să trimitem la școală, mai ales că toată lumea a investit în acești copii, și timp, și bani și alte lucruri. Până la urmă este viitorul lor în joc nu al nostru“, a declarat tatăl a doi elevi de la Secția Germană.

[smartslider3 slider=8]

„Am venit să susținem continuitatea Școlii germane. Am un copil la grădiniță și unul în clasa a 5-a și nu vreau să se deființeze începând cu clasa a 9-a de anul viitor, cei care sunt acum clasa a 8-a, am înțeles că vor să comaseze o clasă de română cu clasa noastră de germană și nu vrem ca acest lucru să devină o obișnuință pentru autoritățile noastre care, de fapt, ar trebui să ne susțină“, a declarat nemulțumită mama a doi elevi de la secția de germana.

Așadar, unica soluție găsită de conducerea școlii a fost comasarea secției de limbă germană cu o clasă cu predare în limba română unde limba germană să fie predată într-un mod intensiv, lucru cu care părinții nu sunt de acord.

„S-a dat hotărâre de Consiliu de Administrație iar Consiliul de Administrație nu este de acord cu desființarea niciunei clase și după ce se scrie această hotărâre o voi lua și voi merge la Inspectorat pentru a discuta acest aspect și a rezolva această problemă“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Tot acest scandal a pornit în urma ordinului dat de ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, care prevede reducerea claselor din liceele cu profil teoretic și suplimentarea claselor din colegiile cu profil tehnic. După o analiza la nivel de Inspectorat Școlar Județean Brasov, s-a luat hotărârea ca la Colegiul Doamna Stanca sa nu mai fie înscriere la clasa a IX-a cu predare in limba germană. Aceasta, pe termen lung, va duce la dispariția predării în limba germană la Făgăraș. Pentru ca acest lucru să fie evitat, părinții vor să facă un memorandum pe care să îl înainteze ministerului. Un prim pas s-a făcut aseară la Biserica Evanghelică, unde părintele Klein împreuna cu primarul s-au întâlnit cu părinții și au discutat posibilitatea  de a evita această situație neplăcută.

„Ieri s-au întâlnit mai mulți părinți de la Secția germană, mai ales clasa a 8-a. Acolo s-a discutat problema, s-au strâns 150 de semnături de la părinți și s-a făcut o cerere, respectiv un memoriu către Consiliul de Administrație, Primărie și dacă trebuie și pentru Inspectorat.“, a declarat părintele  dr. Johannes Klein, parohul evanghelic din Făgăraș.

În schimb autoritățile spun că mai multe proiecte pentru educație în limba germană sunt în plină desfășurare și că această problemă este una rezolvabilă.

„Există o problemă, dar cred că e o problemă rezolvabilă. Secția germană și clasa în limba germană vor exista la Doamna Stanca. Doamna Stanca are ca profil și ca renume Secția germană în Municipiul Făgăraș. Generală 7 va intra și în reabilitare datorită acestui profil.  Pe fonduri europene avem un proiect și o sumă alocată școlii de aproximativ 2,5 milioane de euro iar Ambasada Americii ne finanțează o grădiniță de aproximativ 350 mii de euro, o grădiniță în sistem german, în limba germană și vom muta grădinița de la parterul acelui bloc în noua locație. Grădinița va fi construită cu intrare de pe Strada Negoiu, acolo în spate la Restaurantul Terra.“, susține Primarul Gheorghe Sucaciu.

„Eu zic că e foarte importantă secția germană pentru că de aici pleacă mulți copii inteligenți. Vin la Secția Germană și ea contribuie la dezvoltarea orașului, contribuie la relațiile cu alte orașe din România și chiar și cu străinătatea pentru că unii dintre copii care sunt foarte buni, foarte repede primesc un serviciu ca traducător sau de IT în Germania, în Canada undeva și după aceea rămân niște legături cu străinătatea foarte importante”, a mai declarat părintele  Johannes Klein“, parohul evanghelic din Făgăraș.

 

(Aurel Csato)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.