Primarii din Țara Făgărașului cer ajutorul consilierilor județeni, pentru ca Munții Făgăraș să nu devină parc național

foto: arhiva

Trei primari din Ţara Făgăraşului, cei din Șinca Nouă, Ucea și Viștea, reprezentanţi ai tuturor edililor din această zonă, au venit ieri, la şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Braşov, pentru a le cere ajutorul aleşilor judeţeni pentru ca Munţii Făgăraşului să nu devină parc naţional, aşa cum ar vrea Fundaţia Conservation Carpathia. Reprezentanţii locuitorilor din zona Făgăraş spun că anumite activităţi permise în acest moment vor fi interzise odată cu declararea zonei montane drept parc naţional. Edilii spun că nu vor mai putea duce oile la păşunat, nu vor mai putea culege fructe de pădure sau ciuperci şi nu vor mai putea lua lemne, cum s-a întâmplat în Parcul Natural Cozia. „Tot aşa li s-a spus oamenilor că nu vor avea niciun fel de restricţie în a păşuna şi colegii noştri primari de acolo ne-au spus că, întâi, s-au descoperit nu ştiu ce cimbrişori pe păşunea alpină, acela trebuie protejat, s-a interzis păşunatul, au crescut buruieni şi urzici, s-au stricat şi păşunatul, şi cimbrişorul şi oamenii tot nu au voie să păşuneze”, a spus primarul din Şinca Nouă, Dumitru Flucuş, citat de bzb.ro. Acesta a mai spus că, pentru Munţii Făgăraş este propusă înfiinţarea unui parc naţional cu o suprafaţă de 10 ori mai mare decât cea a parcului naţional Yellowstone din SUA.

Opinia Fundaţiei Carpathia
Reprezentanţii Carpathia spun însă că, odată stabilită zonarea interioară dintr-un parc, lucrurile nu se mai pot schimba ulterior, decât cu consultarea oamenilor din zonă. Edilii au decis să treacă la fapte şi să determine autorităţile să nu ia o astfel de hotărâre.
„Aici am vrut să ne spunem punctul de vedere, să ne facem foarte clari înţeleşi în faţa consilierilor judeţeni şi a preşedinţiei Consiliului Judeţean şi să transmitem punctul nostru de vedere, punctul de vedere al proprietarilor”, a declarat primarul din Ucea, Marian Băcilă. Reprezentanţii fundaţiei spun că se propagă multe informaţii neverificate şi că se păşunează în parcurile naţionale, oamenii culeg fructe de pădure şi au lemne de foc, chiar şi pentru micile activităţi industriale.
„Demersul lor este unul democratic, fiecare poate să-şi exprime punctul de vedere şi, cu siguranţă că, dacă dumnealor nu-şi doresc un parc naţional acolo, nu se va face. Desigur, este o decizie care trebuie luată de mai mulţi oameni, deoarece chiar şi la Bucureşti se bea apă din Munţii Făgăraşului, dar cei de acolo trebuie să fie consultaţi”, a spus managerul proiectului celor de la FCC, Daniel Bucur.

Mai mult pe bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.