Preț mai mare pentru gunoi și în comuna Beclean

În urma modificărilor legislative din domeniul managementului deșeurilor, prețul gunoiului a crescut sau urmează să crească în toată țara. Și în comuna Beclean, operatorul de salubritate, care colectează și transportă gunoiul menajer, a transmis încă de la începutul anului o fundamentare privind mărirea prețului la populație și la operatorii economici. Joi, 30 mai, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Beclean, la care au luat parte și reprezentanții societății Salco Serv. Ședința a avut loc la Căminul Cultural din Beclean și au fost prezenți și numeroși oameni din comună. 

Prețul în momentul de față pentru persoanele fizice este de 4,5 lei iar pentru cele juridice, 59,5 lei. Propunerea societății de salubritate pentru comuna Beclean, pentru colectarea și transportul gunoaielor, o dată pe săptămână este de 8,15 lei pentru persoanele fizice și 106,5 lei pentru cele juridice.

Am avut o ședință de consiliu local și am făcut un obicei în a-i chema și pe cetățenii comunei Beclean, în Căminul Cultural, pentru că toate aceste probleme vizează comunitatea. Una din problemele mai delicate este această majorare a prețului, pentru că noi am primit de la Salco o adresă și vorbim de deșeurile menajere, pe care această societate le colectează săptămânal din comuna noastră. Conform noilor legi, aceștia au venit spre noi, încă de la începutul acestui an, pentru a majora taxa pentru salubritate. I-am chemat să informeze oamenii după care vom lua o decizie și bineînțeles vom adopta calea cea mai bună, pentru că, cu siguranță, ne trebuie un operator zonal, suntem obligați de lege, ca cineva din operatorii autorizați să colecteze aceste deșeuri“, a spus Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.

Mai mult, reprezentanții administrației locale au precizat faptul că au cerut oferte și de la alți operatori de salubritate, însă prețul ofertat a fost mai mare față de cel al societății din Făgăraș. Bineînțeles că această mărire de preț nu i-a mulțumit pe cei prezenți în sala Căminului Cultural și au cerut ca prețul să fie negociat. Potrivit reprezentanților Salco Serv, prețul are o fundamentare și nu poate fi micșorat.

S-a discutat de asemenea despre colectarea selectivă, care trebuie făcută corespunzător și la Beclean. Reprezentanții Salco Serv au precizat faptul că dacă se continuă colaborarea cu societatea făgărășeană, ar urma ca cetățenii să primească saci pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Noi am pus problema pentru selectarea lor pe categorii. Ei au venit și au spus că o să facă acest lucru și o să începem să colectăm selectiv. S-a făcut și până în prezent acest lucru, dar nu la capacitatea care ar trebuie să fie“, a mai spus Claudiu Motrescu.

„Legislația impune în momentul de față realizarea colectării selective pe toate unitățile administrativ teritoriale. Aceasta se va face prin punerea la dispoziție de către operator, de către Salco Serv, dacă se dorește continuarea cu societatea noastră a relațiilor contractuale existent, a sacilor de trei culori, pentru fiecare gospodărie în parte. Sacii se vor colecta de către autospecialele noastre și se vor lăsa alți la schimb“, a spus Mara Hordean, șef Serviciu Resurse Umane Salco Serv.

Potrivit reprezentanților Salco, în majoritatea comunelor făgărășene prețul la salubritate a crescut. Spre exemplu în comuna Șinca Nouă se achită o taxă de 9,7 lei iar în Mândra de 8,8 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.