Ce proiecte au depus făgărășenii în cadrul procesului de bugetare participativă

În data de 10 mai, Primăria Municipiului Făgăraș a dat startul depunerii de proiecte pentru implementarea procesului de bugetare participativă. Adică, cetățenii Făgărașului pot decide unde se va duce o parte din banii bugetului în acest an. Făgărășenii au fost receptivi la această acțiune de implicare a lor în comunitate și au depus deja 17 proiecte. Prin proiectele depuse, aceștia își doresc fluidizarea și creșterea siguranței în trafic, amenajarea de locuri de joacă, teren de baschet, ping- pong, amenajare alei, stații de încărcare mașini electrice, amenajarea curții spitalului, dar și multe alte obiective. 

Potrivit calendarului, depunerea de proiecte se va putea face până la data de 7 iunie.  Până atunci, făgărășenii mai pot formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformeiwww.bp.primaria-fagaras.ro.

Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 10.000 Euro (inclusiv TVA).

Pot fi înscrise propuneri de proiecte doar online, pe platforma www.bp.primaria-fagaras.ro

Cetățenii pot beneficia de asistență din partea Primăriei pentru crearea contului, depunerea de proiecte în perioada de depunere .

În momentul de față suntem în etapa de depunere proiecte, care se încheie în data de 7 iunie. Avem depuse 17 proiecte, care acoperă fiecare domeniu și așteptăm cetățenii să vină cu idei de proiecte, să mai depună proiecte pe bugetare participativă“, ne-a spus Grațiela BĂLAN, de la Compartimentul Implementare Proiecte, din cadrul Primăriei Făgăraș.

Procesul de bugetare participativă online pentru anul 2019 se va desfășura după următorul calendar:

 1. Depunere proiecte

10 mai- 7 iunie

 1. Analiza proiectelor

10 iunie – 28 iunie

 1. Etapa de vot

1 iulie – 26 iulie

 1. Validare vot pe domenii

29 iulie – 5 august

 1. Afișarea rezultatelor finale

9 august

Mai jos, puteți regăsi proiectele depuse până acum de făgărășeni, cu descrierea făcută de fiecare în parte.

 1. Creșterea siguranței locuitorilor de pe străzile de la intrările în oraș

Prin acest proiect se dorește: „Montarea de limitatoare de reducere a vitezei la intrările în oraș dinspre localitățile Beclean, respectiv Mândra. Benzi de reducere a vitezei si de niveluri de beton. Dinspre localitatea Beclean, vehiculele de mare tonaj și cele ce tranzitează localitatea intră cu mare viteză în oraș si merg așa până trec de spital. Acest lucru se întâmplă mai ales noaptea. S-au înregistrat și accidente în timp pe această porțiune de drum. Spre deosebire de intrarea dinspre localitatea Mândra, unde sunt încetinite de cele două sensuri giratorii“

Suma necesară proiectului este de 5.000 RON.

 1. Teren de baschet in aer liber

Proiectul consta in construirea unui teren de bachet cu acces liber intr-un cartier al orasului nostru. În prezent exista doar un singur teren de acest gen situat langa stadion. Ne dorim amplasarea terenului intr-o alta zona a orasului astfel incat copiii si tinerii din aceasta zona sa poata beneficia de el. Terenul va avea dimensiunile oficiale si va fi imprejmuit astfel incat sa poata gazdui si competitii.
Baschetul este unul dintre cele mai raspândite jocuri sportive din lume. Se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale jucatorilor. Este o lupta sportiva, care cere spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.

Suma necesară: 58.735 RON

 1. Mese de ping- pong pe Câmpului

Proiectul consta in amplasarea a doua mese de ping pong, 2 banci si un cos de gunoi in zona din spatele blocului. Stalpul de iluminat deja prezent daca poate fi ramificat pentru a ilumina si aceasta zona. Tind sa cred ca nu e nevoie de asfaltare sau pietris, poate sa ramana zona verde. Putem stimula tineretul spre a practica un astfel de sport, asa se pot naste campioni, avand unde practica tenisul de masa. Haideti sa motivam tineretul spre miscare. Oferta de pret e una aleatorie, se pot gasi variante.

Sumă necesară: 5.500 RON

 

 

 

 1. Spaţiu de joacă în aer liber la creşa Mămăruţa

„Doresc să propun un proiect de amenajare spațiu de joacă pentru copiii Municipiului Făgăraş care frecventează programul prelungit desfăşurat la Creşa Mămăruţa, aflată pe strada Cerbului nr.1- 5.
Creşa Mămăruţa deţine o curte interioară destul de spaţioasă unde copiii în timpul programului ar putea desfăşura activităţi recreative în aer liber. Aceste activităţi ar contribui la dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copilului, este important ca cei mici să petreacă timp afară în fiecare zi.
Propun această amenajare deoarece Creşa Mămăruţa deţine această curte spaţioasă în care copiii pot petrece timp de calitate. Copiii aflaţi aici sunt mici, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 3 ani şi deplasarea lor la spaţii de joacă în aer liber, parcuri, este imposibilă.
Am contactat o firmă specializată care se ocupă cu amenajări spaţii de joacă pentru copii şi mi-au propus o diversitate de echipamente şi jocuri.
În primul rând pe o zonă de 53mp vom amplasa o suprafaţă de protecţie cu dale de cauciuc urmată de 10mp de gazon sintetic multifuncţional iar pe margine se vor amplasa 68ml de borduri cauciucate. Pe această zonă se va monta un complex de jocuri care este compus din tobogane şi leagăne pentru copii care reprezintă o alegere excelentă pentru creşe şi gradinite. Apoi prin curte se va amplasa o Căsuță pentru copii – recomandată de către psihologi pentru a oferi celor mici şansa de a pătrunde într-un tărâm magic, plin de veselie, o lume în care orice e posibil. Un alt complex de Tobogane pentru copii – construit în funcţie de preferinţele copiilor de a intra prin găuri, de a urca o scară şi de a aluneca pe tobogan. Produsul are diferite culori care încântă ochii celor mici. Toboganul simplu cu leagăn – asigură o distracţie completă, având inclus leagăn, topogan şi coş pentru jocul cu mingea. Rechinul şi maşinuţa pe arc sunt realizate din plastic LLDPE, va fi atracţia spaţiului de joacă. Materialele sunt non-toxice, elementele fiind realizate din plastic de calitate alimentară.
Sunt anti-UV, antistatic şi antifisură, asigurând frumuseţe şi durabilitate pentru generaţii.
– echipamentele nu își vor schimba forma și nu își vor pierde funcționalitatea indiferent de condițiile meteorologice.
– nu vor rugini sau putrezi, având o rezistență deosebită la îmbătrânire.
– nu își vor pierde din intensitatea culorii nefiind fabricate din lemn.
– sunt rezistente la procesul de coroziune, elementele metalice fiind zincate si tratate anticoroziune.
– sunt rezistente la apă.

Suma necesară: 46.509 RON

 1. Pista de alergare din tartan la stadionul municipal Fagaras

Construirea pistei de alergare din tartan cu lungimea de 400 m liniari pe prima banda de alergare de langa teren / latime de 1m. Inaltime pista 1,1 cm.
111 lei/mp – Cost total 45000 lei
Tartan cauciuc Santiago – grosime 1,1 centimetri: 111 lei / metru pătrat

Suma necesară: 45.000 RON

 

 1. Realizare racord acces între sos. Combinatului si str. Belvedere
?

Realizarea racordului de acces intre soseaua Combinatului si strada Belvedere este un proiect de care ar beneficia atat locuitorii din zona, dar mai ales sportivii care isi desfasoara activitatea la sala de sport . Zilnic acest drum este tranzitat de cel putin 200 masini :
– Parinti care isi aduc copiii la scoala de dans / persoane care participa la activitati sportive desfasurate in sala de sport ;
– Locuitorii strazii Belvedere ;
– Clienti si furnizori ai firmelor aflate in aceasta zona .
Amenajarea cu pavele a acestei cai de acces situata pe domeniul public nu presupune o investitie deosebit de mare pentru ca infrastructura acestui drum este deja realizata .

Suma necesară: 45.654 RON

 1. Reconstructie scari – legatura dintre Romarta si Big

Reconstruite scarile de la legatura magazinului Romarta si BIG la intrarea in blocul 5B, scara A. Placare cu mozaic si benzi aderente sau spartura de marmura.

Sumă necesară: 20.000 RON

 

 1. Loc joaca copii si iluminat public

Proiectul consta in realizarea unui loc de joaca pentru copii pe strada Luncii si instalare stalpi iluminat fotovoltaici cu led intre blocuri pentru siguranta pe timpul noptii.

Suma necesară: 45.000 RON

 1. Fluidizarea traficului

Sunt șofer și am permisul de aproape 2 ani. Pot spune doar că singura intersecție semaforizată (aflată în apropierea liceului Radu Negru ) doar mi-a mărit timpul de a ajunge la destinația potrivită.
De ce nu o putem schimba în ceva mai simplu si mai frumos?
Pe lângă acest fapt intersecția respectivă prezintă un risc mare de accident.Poate vă întrebați de ce?
Din propria experiență va pot spune că mulți șoferi accelerează puternic atunci când văd schimbarea culorii semaforului (din verde în galben), iar viteza acestor masini este una foarte mare (peste limita legală cu siguranță).
Astfel șoferii care au culoarea verde la semafor sunt obligați să cedeze celor care au trecut pe culoarea galben (si sunt surprinsi în intersecție pe culoarea rosie).

Sumă necesară: 30.000 RON

 1. Semaforizarea trecerii de pietoni din dreptul hotelului Bulevard

Fluidizarea traficului in zona

Suma necesară: 30.000 RON

 

 

 

 1. Semaforizare intersectie Doamna Stanca/ Spitalul municipal

Singura solutie, deocamdata, pentru a se micsora viteza tir-urilor pe acest tronson, care intra fara a respecta indicatorul care limiteaza viteza autovehiculelor la 50 km/h .

Suma necesară: 500 RON

 1. Amenajare “Terasa litoral”

Transformarea si utilarea fostei “Terase Litoral” intr-un mini amfiteatru pentru evenimente socio-culturale astfel:
– consolidarea si finisarea structurilor de rezistenta (peretii laterali);
– repararea si finisarea scarilor de acces;
– repararea si pavarea suprafetei utile cu paviment cauciuc (gen pavele locuri de joaca);
– amplasarea unei casute (stanga) necesare depozitarii diverselor materiale si cu instalatie electrica (220V);
– amenanjarea de bancute simple pe treptele de acces (gen amfiteatru- bancuta – spatiu – bancuta spatiu)

Suma necesară: 45.000 RON

 

 

 

 1. Statie de incarcare masini electrice – 2 prize x 22 kwh (380v x 32 a)

Amplasarea unei statii de incarcare masini electrice semi rapide intre primele 2 parcari de la Cetate. Am atasat foto cu pozitia. Semnalizarea celor 2 parcari corespunzator.
Cea mai răspândită și utilizată stație de încărcare din Europa din sectorul de business; Compatibilitate cu orice marcă și model de mașină; Servicii de încărcare SMART CHARGING; Sistem de plăți automat; Opțiuni personalizate de branding- stiker cu Primaria;
Business Line Hub
2 x 22 kW 2 cabluri
X 22 kWh
(380 V x 32 A) 2 prize
X 22 kWh
(380 V x 32 A)
2.749 €
+
Picior metalic Prindere: In pamant 195 €
• În oferta prezentă sunt incluse urmatoarele activitați și materiale:
• Consultanța pentru implementarea sistemului,
• Transportul materialelor și echipamentelor pe șantier
• Training personal pentru utilizarea sistemului

Plata se face cu cardul sau prin aplicație. Timpul de încarcare 100% poate scadea la mai putin de 2 ore.
Trebuie sprijinita aceasta propunere in primul rând pentru turiști, pentru a fi parte din acest sistem national de “benzinarii electrice”. In al doilea rand trebuie sa incurajam cetatenii Tarii Fagarasului sa isi achizitioneze masini electrice pentru a scadea emisiile de Co2 si alte noxe, pentru costuri reduse in deplasare si calitatea aerului.

Suma necesară: 16.500 RON

 1. Restaurarea si curatarea statuii lui Badea Cârțan

Într-un oras turistic si plin de istorie precum Fagarasul, monumentul istoric Statuia lui Badea Cartan se afla in stare avansata de degradare.
Conservarea statuii lui Badea Cartan este un proces extrem de important, mai ales că vorbim despre unul dintre cele mai importante figuri din Transilvania. Timpul, ploaia, diverşi dăunători, licheni, ciuperci, atacă piatra şi, fără anumite tehnici de conservare preventivă, distrugerile ar fi iremediabile.
Momentan, monumental istoric este intr-o stare deplorabila, asupra lui nu au fost realizate niciodata lucrari de intretinere.
Repunerea in valoare a acestei statui presupune curatarea si spalarea cu presiune inalta si refacerea trasaturilor fetei lui Badea Cartan.
In data de 24 ianuarie 2019 s-au implinit 170 de ani de la nasterea lui Gheorghe Cartan. Celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească în timp ce mergea cu oile la păscut -, iar mai apoi a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, inclusiv prin răspândirea cărţilor româneşti în satele din Ardeal, volume care erau aduse clandestin din România.
Se spune că a cărat, timp de peste 30 de ani, către Ardeal, peste munţi, cu mari eforturi, pe cărări numai de el ştiute, peste 250.000 de exemplare de cărţi scrise în limba română, în greutate totală de peste 20 de tone.
Prin acest proiect ne propunem sa onoram memoria celui care a ramas o figura de exceptie pentru istoria neamului romanesc.

Suma necesară:10.000 RON

 1. Fapte bune pentru sanatate , Fagaras

Imi indrept atenţia asupra Spitalului Municipal Făgăraş, până nu demult aflat pe lista spitalelor din România propuse spre a fi închise! Spitalul dispune de puţine resurse, iar necesarul minim pentru o funcţionare civilizată depăşeşte cu mult bugetul acestuia. Spitalul deserveste intreaga zona a Tarii Fagarasului, de serviciile lui beneficiind peste 120.000 de locuitori din zona.
Am identificat câteva aspecte pe care intenţionăm să le sprijinim în timp iar in cadrul acestui proiect ne-am propus sa dam o noua imagine curtii spitalului pe care dorim sa o amenajam intr-un mod prietenos si util astfel incat atat pacientii internati in spital dar si apartinatorii acestora aflati in vizita sau in asteptare sa-si poata petrece timpul intr-un mod relaxant si util.
Implicarea noastra în aceasta activitate a venit din dorinţa de a ne aduce contribuţia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din zonă, pe toate planurile, din crezul că nu trebuie să astepţi de la alţii să te ajute, ci poţi chiar tu să contribui pentru îndeplinirea unui obiectiv necesar pentru comunitate.
Credem ca petrecerea timpului afara, intr-un spatiu verde si prietenos poate contribui la o insanatosire mai usoara a pacientilor intrenati in spital si la facilitarea socializarii ceea ce face ca timpul sa treaca mai repede pentru cei aflati intr-o situatie mai putin fericita.
Asa cum puteti vedea in schita anexata dorim sa amenajam 4 spatii cu gazon,piatra, copacii, banci, cosuri de gunoi, foisoare, masa pentru sah, suport pentru biciclete. Dimensiunea spatiului pe care dorim sa-l amenajam este de aprox. 1000mp.
Voi face acest lucru mobilizand voluntari din comunitate care pe parcursul catorva luni sa ma ajute la curatarea, pregatirea si amenajarea spatiului, plantarea copacilor, montarea instalatiilor pe care doresc sa le achizitionez prin intermediul acestui proiect si apoi in intretinerea permanenta: toaletarea copacilor, repararea (atunci cand este cazul) mobilierului, intretinerea gazonului etc.
Mentionam, conducerea Spitalului Municipal Dr. Aurel Tulbure a fost informata despre aceasta initiativa si am obtinut acordul autoritatilor pentru realizarea proiectului.

Suma necesară:44.991 RON

 

 1. Îmbunătățirea parcărilor de pe strada Tăbăcari

Pe strada Tăbăcari de la Casa de Cultura până în sensul giratoriu s ar putea înmulți numărul de parcări prin scoaterea bordurilor existente (care afectează în timp articulațiile mașinilor ce urcă) și mitarea trotuarului un metru jumătate mai înspre blocuri apoi făcute parcări baterie cum sunt in fața magazinului Furnica. Fără borduri! Doar asfalt inclinat tasat cu cilindrul.

Suma necesară: 50.000 RON

 

 1. Amenajare alee multifunctională la Școala Gimnaziala „Ovid Densușianu“ Făgăraș
dav

Aceasta alee de 2,5 m latime si aproximativ 80 m lungime se vrea un loc pentru desfasurarea unor activitati cu caracter educational, dar si pentru recreere. Trebuie sa fie construita din pavaje si sa aiba bordura. Intr-o parte a aleei se vrea crearea unui spatiu amenajat dedicat parcarii bicicletelor, iar pe latura sudica amenajarea unui spatiu pavat pentru relaxare/ lectura , utilat cu bancute stradale.

Suma necesară: 46.600 RON

 

Informații complete despre aceste proiecte AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.