Alegeri europarlamentare 2019 și referendum pe justiție

În data de 26 mai 2019, în România se organizează alegeri europarlamentare și referendum pe Justiție. Alegătorii decid câștigătorii celor 32 de mandate care revin țării noastre în Parlamentul European. În aceeaşi zi, de 26 mai, românii trebuie să ia o decizie şi în privinţa referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis. 

Pentru a afla secția de vot la care puteți vota în localitatea de domiciliu, este suficientă introducerea numelui și a codului numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro.

Odată ajunși în interiorul secției de vot, un operator va verifica dacă deja v-ați exercitat sau nu acest drept de vot. Dacă nu ați făcut acest lucru, veți fi direcționat către membrii secției de votare și, în baza cărții de identitate, veți primi trei buletine de vot.

În cazul în care nu vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți vota la orice altă secție, pe listele suplimentare.

În cabina de vot, alegătorii au de ales dintre candidații independenți și cei susținuți de partidele parlamentare pentru legislativul european. Și să opteze cu DA sau NU la cele două întrebări supuse referendumului. În cazul în care un alegător a ales inițial să voteze numai pentru un scrutin, el poate reveni și cere exercitarea dreptului de vot și pentru al doilea, în intervalul orelor 7.00 – 21.00.

Odată procedura de vot încheiată, mai aveți doar un singur pas de făcut: inserarea celor trei buletine de vot în urnele special amenajate: avem o urnă pentru alegerile europarlamentare și alte două urne pentru răspunsurile la referendum. În cazul în care, din greșeală sau din întâmplare, ați inserat două sau trei buletine de vot într-o singură urnă, toate voturile vor fi validate, dacă au fost exprimate corect.

Duminică, 26 mai 2019, alegătorii vor primi trei buletine de vot – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

Întrebări Referendum 2019

Cele două întrebări la referendumul din 26 mai pe Justiție vor fi:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la referendum să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări de la referendumul din 26 mai 2019.

La Făgăraș au fost organizate 23 de secții de votare iar pe listele electorale permanente sunt peste 31.000 de alegători.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.