31 mai este data limită pentru depunerea declarației de impunere privind taxa de salubritate

31 mai este data limită până la care făgărășenii pot să depună declarația de impunere în vederea stabilirii cuantumului taxei de salubritate, pentru anul 2019. În cazul în care această declarație nu se depune,  obligația de plată se va stabili din oficiu, pe baza estimării unui număr de 4 persoane/lună, de la data de 1 ianuarie 2019.  Până acum s-au depus 11.500 de declarații de impunere.

Persoanele fizice sunt obligate ca până la data de 31 mai 2019 să completeze la sediul Primăriei Municipiului Făgăraș declarația de impunere cu privire la numărul de persoane care locuiesc în imobilul pe care îl au în proprietate, chirie sau altă formă de contract.

În cazul în care intervin modificări în datele prevăzute în declarația inițială, cel în drept va depune o declarație rectificativă, în termen de 30 de zile de la apariția situației modificatoare.

„În cazul nedepunerii declarației de impunere de către proprietarii de imobile sau titularii cu rol fiscal sau cel în drept până la termenul de depunere, adică 31 mai, pentru anul 2019, obligația de plată se va stabili din oficiu pe baza estimării unui număr de 4 persoane/lună, în cazul utilizatorilor casnici, de la 1 ianuarie 2019“, ne-a declarat Ioana Hârțoagă, de la Primăria Făgăraș.

Stabilirea din oficiu a taxei speciale se face prin decizii de impunere emise în condițiile Codului de procedură fiscală.

Cetățenii, persoane fizice care lipsesc din localitate, cel puțin 90 de zile consecutiv dintr-un an calendaristic sunt obligați să depună o declarație de impunere rectificativă, cu declarație pe propria răspundere anexată, în acest caz li se va datora taxa datorată.

În ceea ce privește persoanele fizice care sunt plecate de la domiciliu  pe perioadă nedeterminată de timp, locuind în altă țară sau în altă localitate, sunt obligate să depună obligația de impunere cu declarația pe propria răspundere, achitând în cazul în care revin doar pentru perioada de ședere în Făgăraș și au două posibilități, așa cum au stabilit făgărășenii la dezbaterile publice:

  • contravaloarea serviciului pe perioadă de 1 lună pentru câte persoane sunt, cu depunerea declarației rectificative de impunere;
  • contravaloarea serviciului pentru trei luni pentru o persoană

Făgărășenii care sunt plecați din localitate pentru o perioadă mai lungă, pot să depună online declarațiile cu privire la taxa specială de salubritate. Astfel, declarațiile pot fi descărcate de pe siteul Primăriei Făgăraș http://www.primaria-fagaras.ro/index.php/primaria/taxe, apoi completate și trimise pe adresa declarații@primăria-fagaras.ro.

Dacă se constată că la o adresă sunt mai multe persoane decât cele declarate și asumate de proprietar se vor aplica sancțiuni conform legii. Se va percepe contravaloarea taxei pentru numărul de persoane identificate în plus, de la data de 1 ianuarie 2019 și se vor demara măsurile prevăzute de Codul Penal pentru fals în declarații.

Nedepunerea declarației de impunere sau rectificativă, precum și depunerea acestora peste termen constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 200 și 500 lei, potrivit Codului de procedură fiscală.

Potrivit șefei Serviciului de Taxe și Impozite până acum s-au operat 5940 de declarații, pentru 9847 de persoane și s-a încasat suma de 279.000 lei din totalul  de 1.502.956 lei, sumă ce ar trebui încasată în urma operării celor aproape 5940 de declarații.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.