Zi de mare praznic pentru creștini

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei slăviţi „întocmai cu Apostolii” sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la data de 21 mai.  Este considerată una dintre cele mai importante sărbători de peste an, Sfinţii Împăraţi fiind cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului.

Sfântul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

[smartslider3 slider=1]

În această zi nu se lucrează, nu se spală haine, nu se face curat. Femeile tămâie şi şi stropesc cu aghiasmă casa, animalele şi împrejurimile. De dimineaţă, creştinii trebuie să participe la slujbă, iar cei care au avut în familie persoane care au purtat numele Elena sau Constantin şi Constantina trebuie să împartă colivă şi colaci. Tot în această zi, nu este bine să te cerţi cu cineva.
Sărbătoarea are o puternică legătură cu puterea Sfintei Cruci, simbolul Biruinţei în religia creştină.  În această zi nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. Totodată, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporului casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.