De azi încep înscrierile la grădiniţă

foto: arhiva cotidianul.md

Înscrierile la grădiniţă a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, pentru anul şcolar 2019-2020, încep de astăzi, după ce, în perioada 6 -17 mai au fost făcute reînscrierile pentru micuții care deja merg la grădiniţă. Astfel, de astăzi se fac înscrieri pe locurile rămase libere la fiecare grădiniţă în parte, iar prima etapă se va încheia în 14 iunie. Practic, cererile trebuie depuse în perioada 20 mai – 7 iunie, după care, între 10 iunie şi 14 iunie vor fi procesate. Copiii respinşi în această etapă vor putea fi înscrişi pe locurile rămase libere pentru etapa a doua, care este programată între 24 iunie şi 26 iulie. Cererile vor fi depuse până pe 19 iulie, iar între 22 iulie şi 26 iulie acestea vor fi procesate. Copiii respinşi în această etapă se vor putea înscrie pe locurile rămase libere pentru etapa de ajustări. Etapa de ajustări  va avea loc în perioada 29 iulie-30 august.
Orarul înscrierilor este stabilit de conducerea fiecărei grădiniţe, fiind afişat în loc vizibil. În situaţia în care într-o grădiniţă numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice. Printre criteriile generale se numără existenţa unui document care dovedeşte că micuţul este orfan de ambii părinţi sau este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate sau surori în grădiniţa respective, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare.  Criteriile specifice sunt elaborate de fiecare grădiniţă în parte, fiind avizate de inspectoratul şcolar. Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere, conducerile unităţilor  de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, informaţii precum capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020  (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
„Menţionăm că unităţile de învăţământ preşcolar privat au şi obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora: autorizate să funcţioneze provizoriu  sau acreditate de Agenţia pentru  Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP)”, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.