Noaptea muzeelor – număr record de vizitatori la Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat

Noaptea Muzeelor a fost marcată și în acest an și la Făgăraș. Muzeul Țării Făgărașului a fost deschis ieri, de la ora 17.00 și până la miezul nopții, pentru toți cei interesați să-i calce pragul. Și nu au fost puțini cei care au ales să-și petreacă  seara la Cetatea Făgărașului.

Încă de la primele ore ale serii, Cetatea Făgărașului a fost luată cu asalt de vizitatori. Până la ora 22:00, trecuseră pragul muzeului peste 1000 de oameni, în creștere față de anul trecut.

„Numărul turiștilor care ne-au vizitat în această seară  este mai mare. Ne bucurăm că acest eveniment l-am făcut, în special,  pentru comunitate și pentru cei din Făgăraș“, ne-a declarat directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.

Pe lângă mult cunoscuta Sală a tronului și  celebra metodă de execuție medievală, Fecioara de Fier, gazdele au pus la dispoziția vizitatorilor alte două expoziții deosebite.

„Spre deosebire de anul trecut, am oferit două expoziții temporare. Una extrem de interesantă, “Servirea mâncării între medieval și modern”, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, o expoziție interesantă pentru că prezintă piese folosite la servirea mesei, dar și tablouri care cuprind aceste piese“, a mai spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Evenimentul a început la ora 17 și s-a încheiat la miezul nopții. Intrarea a fost liberă și nici anul acesta nu au fost incidente.

„Am început treptat, treptat să avem și o cultură a muzeului ceea ce pe noi ne bucură. Și nici anul trecut nu am avut incidente. De fapt, incidente de când organizăm acest eveniment, din 2012 nu avem“, a mai precizat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Noaptea Muzeelor este o sărbătoare cu o lungă tradiție în întreaga lume,.  În anul 1977, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a stabilit ca ziua de 18 mai să fie Ziua internațională a muzeelor, pentru a promova și susține importanța acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății. Din anul 2012, Muzeul Țării Făgărașului s-a alăturat muzeelor din întreaga lume și sărbătorește alături de ele Noaptea Muzeelor.

Mai mult, în 2014, Cetatea Făgărașului a fost clasată de marele site de planificare a călătoriilor, Hooper, pe locul 2 între cele mai frumoase castele din lume, din punctul de vedere al arhitecturii.

(Aurel Csato)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.