Controale pe linia combaterii comerțului ilegal cu produse alimentare de sezon și a evaziunii fiscale din acest domeniu

foto: arhiva

La data de 23 aprilie a.c., în baza unui plan de acțiune pentru asigurarea unui climat de siguranță publică și protejarea populației împotriva actelor de comerț ilicit în perioada Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Brașov au acționat pe linia combaterii comerțului ilegal cu produse alimentare de sezon și a evaziunii fiscale din acest domeniu.

Activitățile au urmărit respectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 Rep. privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de comerţ ilicite, Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 Rep. privind protecția consumatorilor, Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/1999 Rep. privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Polițiștii au efectuat o serie de verificări specifice la agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza municipiilor Brașov, Făgăraș și Săcele, în scopul identificării actelor de comerț efectuate cu încălcarea prevederilor legale.

Cu această ocazie, au fost verificați 36 comercianți (persoane juridice), ca urmare a neregulilor constatate fiind aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare aproximativă de 78.000 lei.

Totodată, a fost confiscată suma de aproximativ 600 lei, reprezentând bani rezultați din vânzare de produse nefiscalizați pe casa de marcat, procedându-se la indisponibilizarea și retragerea de la vânzare a unor produse neconforme sau cu termenul de valabilitate depășit.

Pe parcursul activității, polițiștii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Braşov și al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.