Colegiul „Radu Negru“, gazda simpozionului județean „Cultura noastră, referința noastră“

Colegiul Național „Radu Negru“ a fost astăzi gazda celei de-a doua ediții a simpozionului județean „Cultura noastră, referința noastră“. Evenimentul a avut două secțiuni și s-a adresat atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Dacă prima secțiune s-a desfășurat în incinta colegiului făgărășean și a reunit în jur de 60 de elevi participanți, cea de-a doua sesiune de comunicări, cu tema „100 de ani de schimbări istorice în Țara Făgărașului“ s-a desfășurat în turnul Thomory din Cetatea Făgăraș.

 

Astăzi avem cea de-a doua ediție a Simpozionului „Cultura noastră, referința noastră“. Este o ediție pe care ne-am dorit să o desfășurăm în „Școala altfel“, pentru a putea implica atât elevii, cât și profesorii. Este o ediție unicat, care va rămâne în paginile de aur ale Colegiului Național „Radu Negru“, deoarece coincide cu centenarul învățământului în limba română, în colegiul nostru și cu cei 150 de ani de când a fost înființat de către Ion Codru Drăgușanu. În consecință, astăzi , am avut două etape ale simpozionului: prima s-a desfășurat începând cu ora 9. 00 și a vizat secțiunea dedicată elevilor.Am avut secțiuni diverse iar una din secțiuni a fost română și sociologie, a continuat apoi cu limbile moderne și cu cea de-a treia secțiune, istorie și geografie. Această secțiune a elevilor a fost mult mai bună decât anul trecut, s-a simțit o evoluție, calitatea lucrărilor a crescut și bineînțeles și numărul participanților, am avut un număr de 60 de elevi. Partea a doua este destinată sesiunii de comunicări științifice pentru cadre didactice și ne bucurăm că anul acesta avem pe de o parte foști profesori și implicit foști elevi ai Colegiului Național Radu  Negru, deveniți profesori de referință la universitățile din Brașov și Sibiu“, ne-a spus prof. Maria Racu, dir. Colegiului Național „Radu Negru“.

Astăzi, Colegiul Național Radu Negru face primul pas în sărbătoarea pe care în anul 2019 o are, aceea a centenarului și de fapt o sărbătoare mai mare, de 150 de ani de școală românească în Făgăraș, cu numele de Radu Negru. În incinta Cetății Făgăraș, în turnul Thomory, astăzi va avea loc o sesiune  de comunicări cu tema „100 de ani de schimbări istorice în Țara Făgărașului“, evident temă legată de centenarul pe care liceul nostru îl sărbătorește. Sunt invitați oameni care au legătură cu liceul nostru, foști absolvenți, foști profesori, profesori universitari, membrii în Uniunea Scriitorilor din România, profesori actuali ai liceului nostru și totodată elevi care și-au arătat interesul de a afla câte ceva despre Făgărașul în ultima sută de ani și despre liceul nostru“, ne-a spus Ioan Streza, prof. la Colegiul Național „Radu Negru“

Astăzi voi vorbi despre un manuscris inedit, obținut de la Muzeul Țării Făgărașului, pe care l-am structurat. Sunt lucruri foarte interesante, de morală, de limbă veche, dar și foarte multe proverbe, zicători, un manuscris care se înscrie în seria manuscriselor paremiologice“, ne-a spus prof. Ionel  Mihali.

[smartslider3 slider=1]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.