A devenit deja tradiție ca bucătarii în devenire de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ să se întreacă în cadrul unui concurs de gătit. Numai că din anul 2017, acest concurs a devenit unul județean, așa că elevii de la Șenchea se întrec de atunci an de an cu  cu echipe de la licee similare din județul Brașov, în cadrul Junior Chef Șenchea.

 Echipe de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ din Făgăraș, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“ din Brașov și Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu“ din Brașov  s-au întrecut astăzi în cadrul celei de- a treia ediții județene a concursului de gătit „Junior Șenchea Chef“. Elevii de la clasele cu profil de alimentație au vrut să le demonstreze juriului, dar și tuturor celor prezenți că reușesc de pe acum să impresioneze prin preparatele lor culinare.

Este a treia ediție a concursului Junior Șenchea Chef. Este un concurs județean acum, un concurs la care participă de data aceasta trei echipe. Una din unitatea noastră de învățământ și două de la Brașov, de la Colegiul  Tehnic Maria Baiulescu și Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu. În juriu avem membri din partea agenților economici, parteneri de practică cu care colaborăm foarte bine pe partea de învățământ dual și profesional și nu putem decât să le mulțumim colegilor noștri, doamnelor de la catedra de Industrie alimentară, care și în acest an s-au ocupat de organizarea și de buna desfășurare a concursului și dorim tuturor concurenților succes“, ne-a spus Laura Pop, dir. adj. al Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

„Vreau să amintesc că la prima ediție, asta e cea de-a treia, ne-am promis noi nouă și sigur comunității locale că va deveni o tradiție.  Iată că dacă suntem la ediția a treia și avem din nou reprezentate școlile care au clase de profil, de învățământ profesional. Este o competiție între elevi, juriul este format din oameni de specialitate și ca de obicei vor câștiga cei mai buni. De fapt toți sunt câștigători, pentru că au venit aici. Și dacă tot am făcut promisiuni la prima ediție, dați-mi voie să anunțăm că dorim ca această acțiune să depășească granițele județului. Nu m-aș hazarda să spun chiar național, dar cel puțin pe regiunea centru am vrea să o extindem“, ne-a spus Daniela Țucanu, inspector pentru învățământul profesional și tehnic din cadrul ISJ Brasov.

Așadar, juriul format din bucătari și agenți economici, a fost atent la cele mai mici detalii de pe masa de lucru.

Susținem acest exercițiu, acest concurs pentru că este un concurs în care se învață, un concurs în care își pot arăta priceperea în bucătărie și cred că noi în turism de asta avem nevoie“, ne-a spus Carmen Schuster, președ. Asociației Pro Turism Țara Făgărașului.

previous arrow
next arrow
Slider

Fiecare echipă participantă în concurs s-a străduit să realizeze preparatele cât mai bine. Asta pentru a demonstra celor prezenți că pot, cu ajutorul cunoștințelor acumulate, să-și demonstreze abilitățile de viitori profesioniști. Concursul a fost un prilej bun pentru a demonstra eficiența învățământului dual.

Spre deosebire de alți ani, când preparatele au fost pe bază de carne, anul acesta ne-am gândit să facem un preparat pe lacto-vegetarian  și am mers mai mult pe produse de post, având în vedre că este și postul Paștelui. Anul acesta avem o echipă mixă formată din doi copii din clasa a XI-a, doi copii de clasa a X-a și un copil de clasa a IX-a. Am zis că împreună echipa este mult mai coagulată iar cei mici trebuie să învețe de la cei mari. Noi ne-am axat pe două preparate:colțunaș și ca preparat de bază am ales vinete umplute cu sos Napoletan“, ne-a spus Silvia Monea, cadru didactic la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

Sunt de la Școala Maria Baiulescu și preparatul pe care îl pregătim este ciupercuțe umplute cu cremă de brânză. Apoi vom mai pregăti niște ouă de prepeliță cu pateu vegetal și cașcaval în crustă de migdală pe pat de sparanghel“.

Pregătim salată de ton cu avocado și piure de sfeclă roșie și piure morcovi“, ne-a spus o elevă de la Colegiul Economic „Andrei Bârseanu“.