„Radu Negru“ are din nou elevi la olimpiadele naționale

Și în acest an, elevii Colegiului Național „Radu Negru“ au reprezentat cu succes școala, dar și Făgărașul la olimpiadele și concursurile școlare și mai mult decât atât, aceștia vor reprezenta județul la fazele finale ale competiției. Colegiul trimite la naționale cei mai buni elevi la franceză, religie, sociologie, limba română, istorie, geografie și biologie iar tinerii făgărășeni spun că sunt pregătiți să dea piept cu cei mai buni din țară. 

Înălțați-vă dragi elevi, aveți potențial, sunteți siguri pe voi și dați ce aveți mai bun, pentru a încununa munca voastră în primul rând și a profesorilor. Sunteți luminoși, avem încredere, școala susține cu tot ceea ce poate deplasarea și partea de organizare a acestei olimpiade, faza națională, voi nu aveți decât să învățați, să fiți luminoși și să dovediți că într-adevăr, colegiul nostru „Radu Negru“ care astăzi celebrează Centenarul învățământului românesc și 150 de ani de la formarea acestui colegiu  iar voi trebuie să sărbătoriți prin reușitele voastre. Noi, profesorii suntem cu sufletul alături de voi!“, a fost mesajul  dir. Maria Racu, transmis elevilor olimpici.

Laboratorul de Limba Română a Colegiului Național „Radu Negru“ a strâns astăzi laolaltă cei mai buni elevi din școală, dar și din județ. Aceștia vor reprezenta cu mândrie instituția făgărășeană la fazele naționale ale olimpiadelor la care au participat.

Proiect calificat la faza națională

Sunt prof. Alexandrina Rusu, sunt profesor coordonator al proiectului  NeuroLearn alături de domnul profesor Scoferciu Sergiu și de elevii Ionuț Mogoș și Samuel Grigoriță.  Proiectul a început de la un aparat care se numește electromiograf, cu care am reușit să măsurăm impulsurile electrice  transmise de la creier către musculatură și din curiozitatea acestor copii, am început un proiect cu acest electromiograf și am înregistrat anumite date. Datele au fost interpretate și în urma acestor rezultate obținute, am reușit să creăm acest proiect Neurolearn, cu care ne-am calificat la faza națională pentru luna mai, în Constanța“

De acest aparat am făcut rost printr-un alt concurs destinat elevilor de liceu, prin Youthbank. A fost un concurs iar noi ne-am înscris cu proiectul nostru. Acest aparat, acest electromiograf este unul de ultimă generație, deoarece este în format foarte mic și îl pot transporta cu mine oriunde“, ne-a spus Samuel Grigoriță.

În Elveția am văzut acest aparat și prin Youthbank am reușit să-l achiziționăm iar după o perioadă de timp, ne-am gândit să aplicăm și la comunicări științifice cu ajutorul acestui aparat iar în decurs de o lună am făcut diferite experimente cu el și niște concluzii care ne-au ajutat să obținem rezultate bune la acest concurs, care ne-a trimis mai apoi la faza națională“, ne-a spus Ionuț Mogoș.

Cheia succesului- lectura

O altă mândrie a colegiului este elevul Mihai Dudan din clasa a V-a A. Elevul s-a calificat la faza națională a Olimpiadei de Religie.

Am bucuria profesională de a avea pe elevul Dudan Mihai, ca reprezentant al județului Brașov la Olimpiada Națională de religie, care se va desfășura în 1-5 mai, la Oradea. Cheia succesului în cazul lui este lectura, pasiunea pentru citit și partea spirituală, ceea ce l-a condus la un rezultat minunat în cadrul olimpiadei, faza județeană. Eu îi urez succes, știu că va avea rezultate frumoase și îi doresc din tot sufletul să am dreptate“, ne-a spus Laura Sucaciu, prof de Religie.

A fost bine la olimpiadă. Subiectele au fost mai mult pe cultură generală, dar trebuia să știm și toate momentele din Biblie. Nu am emoții la faza națională“, ne-a spus Mihai.

Din pasiune pentru geografie

Și la geografie, Făgărașul trimite la faza națională un reprezentant. Deși participă pentru prima dată la Olimpiada de geografie, Daniela Goga, elevă în clasa a XII-a a reușit să întreacă alți elevi din județ și să ne reprezinte la faza pe țară.

Am avut bucuria de a avea un rezultat bun cu eleva Goga Dana din clasa a XII-a E. Geografia este și materie de Bacalaureat la alegere, Dana și-a ales această materie, a trecut prin faza pe școală, faza locală, faza județeană și a reușit să se califice la faza națională, care va avea loc la Târgu Mureș. Este un demers destul de laborios, va susține și o probă practică și o probă teoretică, eu îi doresc succes, pentru că are un potențial foarte bun și sper să reușească  să obțină un rezultat bun și la Târgu Mureș“, ne-a spus  Nicolae Postolache, prof. de geografie.

Anul acesta, am participat pentru prima dată la olimpiadă, respectiv la Olimpiada de geografie. Geografia este pentru mine o pasiune deoarece îmi place foarte mult natura iar la această olimpiadă am reușit să acumulez foarte multe informații despre acest domeniu și cultură generală. Subiectele au fost dificile la etapa județeană, dar am reușit să obțin un rezultat calificabil pentru proba națională“, ne-a spus Daniela Goga.

Pentru al treilea an consecutiv, calificat la olimpiada națională

Un alt elev de excepție al colegiului făgărășean este Darius Cupu. Pentru al treilea an consecutiv, elevul va reprezenta județul la faza națională a Olimpiadei de Limbă Franceză.

Elevul nostru Cupu Darius Sebastian, din clasa a XII-a E, profilul Științe Sociale, s-a calificat anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, la Olimpiada de Limbă Franceză, care se va desfășura în perioada 22-26 aprilie la Bistrița. Secretul rețetei noastre de succes se bazează în primul rând pe zestrea genetică remarcabilă, pe pasiunea acestui elev pentru studiu în general, nu numai pentru limba franceză și cred că sunt în asentimentul întregului corp profesoral de la „Radu Negru“, că acest elev este unul de excepție, polivalent. Excelează la toate materiile, însă se știe că în orice activitate, în care pasiunea domină, efortul se identifică cu plăcerea. În afară de aceste aspecte, mai există și spiritul combativ și de competiție, pentru că practică cu multă pasiune și un sport, handbalul. Fără suportul acesta, poate că nu am fi avut aceleași rezultate și la limba franceză . Îi doresc mult succes în viitoarea carieră de avocat și îi doresc ca o parte din  facultatea de drept să o desfășoare printr-o bursă Erasmus în Franța “, ne-a spus Lidia Grecu, prof. Limba Franceză.

„Pentru mine Olimpiada de Franceză este deja o tradiție. Particip pentru a patra oară la faza județeană și pentru a treia oară la rând m-am calificat la olimpiada națională. Această calificare mă bucură cu atât mai mult, cu cât eu m-am pregătit mai mult pentru simulările, care aveau loc cu două zile după olimpiadă. Sunt foarte bucuros de această calificare și sper că având în spate deja experiența competiției de anii trecuți, având deja cunoștințe despre ce se întâmplă acolo, despre nivelul competiției și cum a spus și doamna profesoară, având un spirit combativ, sunt sigur că voi reuși să-mi depășesc performanțele anterioare și să obțin un loc mai bun anul acesta“, ne-a spus Darius Cupu.

Și materia Istorie va fi reprezentată anul acesta la faza națională de elevul Andrei Savu.

Anul acesta, după cum ați auzit la întâlnirea de astăzi, se împlinesc 100 de ani de când liceul nostru a fost creat în această locație și cu această ocazie consider că este oportun să reamintesc faptul că istoria este o știință nobilă, pentru că nu abordează doar  problematica deprinderilor și competențelor, ci este menită să creeze caractere și de 100 de ani, școala noastră crează caractere  care s-au evidențiat în toate domeniile științei și culturii românești. Anul acesta, Andrei nu face altceva decât să sublinieze acest caracter al istoriei în general și al liceului nostru în particular și pot să spun că pentru mine a fost o onoare faptul că am reușit să colaborez atât de eficient cu Andrei, practic m-am reinventat prin Andrei, pentru că am descoperit valențe pe care nu am știut că le pot descoperi. La nivelul olimpiadei, istoria ridică o serie de subtilități pe care Andrei le-a descoperit, le-a aflat și mai mult decât atât le folosește. Dacă chiar ar trebui să spun adevărul, fără a fi neapărat o laudă, singurii competitori a lui Andrei, în mod adevărat, la olimpiada națională, tot la el în clasă sunt. O parte dintre ei, i-ați aflat la franceză, la geografie, o generație de excepție care consider eu că este cât se poate de potrivită pentru a marca Centenarul liceului“, a spus Ioan Streza, prof. de Istorie.

Anul acesta a reprezentat anul secund al participării mele la Olimpiada de istorie, faza județeană. Dacă anul trecut, vă mărturiseam în această sală, cu anumită urmă de dezamăgire, că am reușit să obțin doar locul doi la această etapă, anul acesta pot spune cu bucurie că am urcat încă o treaptă în ierarhia finală a acestui concurs  și am reușit să mai clasific pe primul loc. Astfel, cu o notă de 9,50, m-am calificat la faza națională a acestui concurs, care va avea loc la Drobeta Turnu Severin în perioada 22-26 aprilie. În ceea ce privește subiectele de la olimpiadă, există anumite diferențe între structura celor de la olimpiadă și structura celor de la Bacalaureat. În timp ce la Bacalaureat există trei subiecte, la olimpiadă sunt doar două, însă exercițiile de la olimpiadă care fac uz de informațiile regăsite în sursele istorice precizate, la olimpiadă sunt mult mai multe exerciții care valorifică cunoștințele acumulate în anii de liceu. Am reușit să acumulez aceste cunoștințe cu ajutorul domnului profesor Ioan Streza sub a cărui îndrumare am reușit să obțin o eficientă înțelegere a fenomenelor istorice și căruia pe această cale vreau să-i mulțumesc“, ne-a spus Andrei Cristian Savu.

Notă maximă pentru eleva Roxana Mocanu

O altă elevă care ne face cinste este Roxana Mocanu. Pentru al doilea an consecutiv, eleva a reușit să se califice la etapa națională a Olimpiadei de Sociologie.

Mă bucur că ne reîntâlnim în acest context, în care să-i prezentăm pe elevii eminenți ai acestui colegiu. Printre ei, o avem și de data aceasta pe Roxana Mocanu, care s-a calificat pentru a doua oară la etapa națională. De data aceasta, cu un rezultat extrem de bun, a obținut nota maximă la etapa județeană. Subiectele au fost foarte dificile, așa că cu atât mai mult este meritul ei. Vreau să spun că Roxana muncește foarte mult, este extrem de ambițioasă și vreau să vă spun că jumătate din cărțile mele din bibliotecă legate de Sociologie sunt în momentul de față la ea, cursurile mele din facultate, jumătate din ele le-a parcurs, așa că pregătirea ei este dincolo de programa școlară. Îi urez succes la etapa națională! “, ne-a spus prof. Ioana Orzea,

M-am calificat pentru a doua oară la etapa națională de Sociologie. La etapa județeană am reușit să obțin o notă excepțională din punctul meu de vedere, la care chiar nu mă așteptam, deși subiectele au fost destul de dificile deoarece s-au legat foarte mult de detalii. Pentru mine, Sociologia reprezintă o pasiune și mă ajută să înțeleg societatea în care trăim și consider că studiul pe care îl fac în momentul de față este un puzzle în constituirea carierei mele viitoare“, ne-a spus Roxana Mocanu.

Tot la Religie, elevele Giorgia Ispas  din clasa a X-a și  Teodora Tărcuță din clasa aIX-a vor reprezenta județul la faza națională.

Participarea mea la olimpiadă mă bucură foarte mult deoarece este pentru prima dată de când am intrat la liceu și am avut oportunitatea de a participa. Desigur că orice experiență de acest gen ne conservă abilitatea de a fi optimiști, de a privi totul în alt mod. Consider că această olimpiadă îmbină foarte bine teoria cu spiritualitatea, lucru înțeles mult mai bine cu ajutorul domnului profesor  “, ne-a spus Georgia Ispas.

Nu pot decât să fiu extrem de bucuros pentru rezultatele obținute în acest an aniversar pentru colegiul nostru de toți elevii noștri. După cum ați remarcat, avem un număr foarte mare de elevi participanți la fazele finale ale olimpiadelor. În special mă bucur pentru Giorgia și trebuie să-i mulțumesc că mi-a dat șansa să colaborez cu ea. O felicit pentru munca pe care a depus-o, pentru dorința de a obține rezultate deosebite, este un copil extraordinar. Am reușit într-un timp destul de scurt să formăm o echipă și rezultatele se văd. Sunt convins că va reprezenta cu cinste școala, județul la olimpiada de Religie, de la Oradea din 1-5 mai“, ne-a spus Remus Mogoș, prof. de Religie.

,,Lângă mine se află eleva Tărcuță Teodora, în clasa a IX-a A, care s-a calificat anul acesta la faza națională de religie. Teodora face cinste Colegiului Național, în primul rând, apoi muncii pe care a depus-o și nu în ultimul rând și mie pentru că am colaborat foarte bine. A depus o muncă destul de mare, a fost foarte serioasă în pregătire, drept urmare s-a calificat cu o notă foarte bună, 9.80, aproape de 10, la faza națională, care va avea loc la Oradea, în 5 mai“, ne-a spus Filip Daniel, profesor de religie.

,,Anul acesta am participat pentru a doua oară la o faza județeană a Olimpiadei de religie ortodoxă, unde am obținut 98 de puncte din 100 și sincer nu mă așteptam la un asemenea rezultat. Sper ca de la faza națională mă voi întoarce cu un rezultat la fel de bun“, ne-a spus Teodora Tărcuță.

Deși învață la un profil real, două eleve au reușit să obțină 98 din 100 de puncte la faza județeană a Olimpiadei de Limba română și să se califice la faza națională.

Sunt profesorul coordonatorul a două eleve deosebite, una este Miclea Antonia, elevă în clasa a X-a A, iar cealaltă este Paula Butum, elevă în clasa a IX-a A. Sunt două eleve cu care mă mândresc, pentru că au un potențial extraordinar. Sunt pasionate de lectură și, în același timp, respectă ceea ce disciplina limba română impune – creativitate și inteligență. Sunt extrem de riguroasă în pregătirea lor și eu acum mă găsesc în ipostaza de a învăța de la elevele mele, pentru că ambele au mai fost calificate la această fază finală. Mă bucur foarte mult că sunt alături de aceste eleve pentru că să știți că dacă aș avea resursa de timp un pic mai complexă rezultatele ar fi și mai bune. Ele au obținut aceeași notă, din 100 de puncte, fără punct din oficiu, au obținut 98 de puncte, au fost aproape spre excelent“, ne-a spus Maria Racu, prof. Limba Română.

„Deși studiez la un profil real, am ales să îmi urmez pasiunea și am reușit să am rezultate destul de bune. Trebuie să recunosc faptul că olimpiada presupune și o oarecare presiune asupra noastră,  pentru că ne luptăm cu cei mai buni dintre cei buni și nu putem să mergem nepregătite. Trebuie să dăm tot ce e mai bun, dar sunt sigură că alături de doamna profesoară și cu colega mea, vom forma o echipă cu care putem reprezenta cu mândrie județul și colegiul nostru“, ne-a spus Antonia Miclea.

Paula Butum a reușit performanța să se califice anul acesta la două faze naționale: la olimpiada de limba română și la cea de franceză. Eleva va participa la olimpiada de limba română.

„M-am calificat pentru a doua oară consecutiv la etapa națională a Olimpiadei de limba română. Inițial am ezitat să accept participarea, eu m-am calificat și la etapa națională de limba franceză. A fost o decizie dificilă, însă nu regret alegerea mea. Mă așteaptă două probe dificile și sper să fiu cea mai bună variantă a mea și să prezint un conținut ideatic, cât mai surprinzător, cât mai interesant, să îmi exprim viziunea în cel mai bun mod posibil“, ne-a spus Paula Butum.

 

 

 

 

 

“, ne-a spus Alexandrina Rusu, prof.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *