Una din problemele stringente ale Făgărașului, în momentul de față, este infrastructura rutieră și pietonală. Străzile orașului nu au mai beneficiat de reparații capitale de zeci de ani iar săpăturile pentru introducerea rețelelor de apă-canal au afectat și mai rău drumurile și așa proaste. Și cum bugetul local nu poate susține investiții majore pentru modernizarea străzilor din municipiu(fiind estimată suma de 70 de milioane de euro pentru modernizarea în totalitate a infrastructurii), soluția găsită de autorități a fost accesarea de fonduri europene. Trei astfel de proiecte în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro au fost realizate pentru modernizarea integrată a infrastructurii pentru mobilitate urbană.

„În cadrul Planului de Mobilitate Urbană al municipiului Făgăraș (PMUD) au fost propuse trei proiecte investiționale integrate de dezvoltare a infrastructurii pentru mobilitatea urbană:
– ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș”,
– ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș”,
– ”Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș”

Primele două proiecte au fost explicate în postările anterioare. Prezentarea de astăzi a celui de-al treilea proiect ”Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș” va încheia prezentarea Planului de Mobilitate Urbană al municipiului Făgăraș, sperând că am reușit să lămurim neclaritățile pe care le aveați în legătură cu PMUD.
Proiectul are ca arie de intervenție străzile Unirii, Tăbăcari, Mihai Eminescu, Republicii, Constantin Popp, Mihai Viteazul și presupune acțiuni corelate de modernizare a tuturor elementelor de infrastructură din aria de intervenție:

– Modernizarea trotuarelor pe întreaga lungime a tronsonului – 25,242 km
– Construirea de piste de biciclete separat de traficul rutier și cel pietonal – 2,370 km
– Crearea unei ample zone pietonale prin pietonizarea străzilor Tăbăcari, Republicii (laturile sud și est), o secțiune din str. Mihai Viteazul –8,216 kmp
– Reabilitarea și redeschiderea pasajului pietonal subteran
– Modernizarea aliniamentelor de spațiu verde și plantarea de arbori maturi
– Modernizarea stațiilor de autobuz – 6 stații
– Modernizarea spațiilor de parcare
– Implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor cu amplasarea a cinci stații de închiriere automată a acestora cu o capacitate totală de 150 locuri de andocare a bicicletelor și o flotă de 95 biciclete
– Achiziția unui autobuz electric
– Lucrări de modernizare a carosabilului
– Eventuale lucrări la rețelele de utilități , precum lucrări de relocare a rețelelor de stâlpi, de protejare a conductelor de gaz, etc
– Lucrări pentru crearea unei rețele de iluminat public ambiental pentru zonele pietonale
– Lucrări privind îmbunătățirea siguranței pietonilor și a participanților la trafic , spre exemplu sisteme de protecție a trotuarelor prin amplasare de bolarzi, semnalizarea și relocarea trecerilor de pietoni, signalistica verticală și orizontală.

Valoarea totală a proiectului ”Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș” este de 45 737 226, 73 lei, iar durata de realizare a investiției este de 60 de luni.“, a scris pe pagina de socializare Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Proiectele de mobilitate se află în stadiu de verificare în acest moment.