Rezultate remarcabile obținute de un elev al Colegiului Național „Doamna Stanca“, la două concursuri de limba germană. Paul Sofonea este unul din elevii cu care cadrele didactice  de la această instituție de învățământ se mândresc. Elev în clasa a X-a B, la clasa de germană, Paul a reușit și în acest an să întreacă elevi din județ, dar și din Transilvania la concursurile la care a participat și să se califice mai departe. 

În urma Olimpiadei de Limbă Germană Maternă, faza pe județ, Paul Sofonea s-a situat pe locul întâi. Astfel, făgărășeanul va reprezenta județul la faza națională a olimpiadei care se va desfășura peste două săptămâni, la Arad. Profesoara de limba germană, care este și diriginta elevului, vorbește cu mândrie despre rezultatele remarcabile ale lui Paul.

Am participat la Olimpiada Județeană de Limbă Germană Maternă, cu elevul Paul Sofonea din clasa a X-a B, de la Colegiul Național „Doamna Stanca“, unde a obținut locul întâi pe județ și urmează ca în perioada 22-25  aprilie să participe la etapa națională, la Arad. Este foarte important de spus despre pregătirea lui  faptul că citește cu foarte mare pasiune și asta l-a și ajutat să ajungă până aici. Și îi îndemn pe toți elevii noștri mereu să citească cât mai mult și putem să avem rezultate foarte bune“, ne-a spus Mihaela Nan, prof. Limba Germană.

Iar acesta nu este singurul rezultat bun, obținut de Paul. Elevul a reușit să depășească candidați din toată Transilvania, de la licee de renume de germană și să participe la o competiție internațională, care se va desfășura în toamnă, la Berlin.

Am participat și la un al doilea concurs, un concurs de dezbateri la care a trebuit să citească patru cărți, să le cunoască în detaliu și a participat la Brașov, la prima etapă a concursului, unde a ieșit pe locul întâi. La Brașov s-a ales cel mai bun elev din fiecare școală care să treacă în etapa următoare. Apoi, la Mediaș a fost faza regională, unde a concurat cu alți șapte concurenți din Transilvania și a ieșit pe locul întâi, urmând ca în septembrie să plecăm împreună o săptămână la Berlin, să intrăm în etapa internațională a concursului.  

Mai este încă un câștigător din România și în Berlin va exista o primă etapă unde se va alege cel mai bun dintre cei doi, după care unul dintre ei va reprezenta România în concursul internațional. La acest concurs sunt candidați din toate țările Europei, unde se predă limba germană ca limbă maternă“, a mai spus prof. Mihaela Nan.

Cu toate că a obținut aceste rezultate și în plus este implicat alături de colegii lui și în alte proiecte locale și chiar internaționale, Paul spune că nu a făcut altceva decât să învețe materia de la școală și să citească literatura germană.

„În primul rând, la acest colegiu am învățat o multitudine de cuvinte și am aprofundat literatura germană și datorită dirigintei mele, profesoara mea de limba germană. Am ajuns să fiu olimpic național și chiar să ajung în Berlin cu acest concurs de dezbateri.  Emoțiile au fost mari. Pentru Olimpiada de Limba Germană nu ai cum să te pregătești ca pentru Olimpiada de Matematică, de exemplu. Aici efectiv este o testare subiectivă și depinde și de profesorul care îți corectează lucrarea, însă am avut noroc și am ajuns să trec mai departe, la fel ca și anul trecut și sper ca și anul viitor să ne vedem“, ne-a mai spus Paul.