Mobilizare masivă la Șercaia, în cadrul acțiunii „Plantează în România“

Mobilizare masivă sâmbătă la Șercaia, în cadrul proiectului „Plantează în România“. 350 de voluntari  atât din Șercaia, cât și din alte zone ale țării s-au întâlnit în localitatea făgărășeană pentru o nouă acțiune de plantare de puieți. Acțiunea a fost una reușită și cu ajutorul tuturor celor implicați, la Șercaia vor prinde rădăcini în jur de 8000 de puieți de salcâm. 

Sute de voluntari s-au întâlnit sâmbătă, încă de la primele ore ale dimineții la Șercaia, acolo unde Asociația „Creștem România Împreună“, alături de autoritățile locale a organizat o acțiune de plantare de puieți. „Plantează în România“ este acțiunea dedicată naturii, îndemnul la educație adresat oamenilor și expresia unității naționale! După doi ani de la prima acțiune a asociației, în care au fost plantați 19.000 de puieți, a fost organizată această campanie de completare, în zonele în care puieții nu s-au prins. Organizarea a fost foarte bună, atât din partea asociației care a mobilizat voluntari din Brașov, cât și din partea autorităților locale și a localnicilor.

Acțiunea a fost una de completare. Noi am avut în urmă cu 2 ani, în 2017, o altă acțiune în care am plantat în jur de 19.000 de puieți. Anul acesta, la doi ani distanță, am făcut o acțiune de completare și am pus puieți pe acolo, pe unde nu s-au prins. A fost un număr de 7500- 8000 de puieți. Au fost în jur de 350 de voluntari iar preponderent au fost din Brașov, dar interesant a fost că anul acesta am avut inclusiv reprezentanți din comunitate pentru că despre asta e vorba. Ideea că este că asociația care derulează „Plantează în România“ se numește „Creștem România împreună“, unde cuvântul cheie este „împreună“ și atunci în discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții comunei, cu primarul de la Șercaia i-am spus că ne-ar interesa foarte tare să fie membri și din cadrul comunității, pentru că acțiunea nu este pentru noi, e în primul rând pentru comunitate. Și chiar au fost oameni din Șercaia. În plus, un lucru interesant a fost faptul că Sergiana a venit alături de noi în calitate de partener. Însă ce este interesant este faptul că e una din puținele organizații comerciale, sută de la sută românești care a început să conștientizeze partea aceasta de implicare socială și implicit partea de mediu. “, ne-a spus Mihai Mihu, coordonator proiecte Asociația „Creștem România Împreună“.

[smartslider3 slider=2]

În număr foarte mare au fost și elevii Școlii Gimnaziale din Șercaia, care pentru câteva ore au uitat de telefoanele mobile și au arătat că le pasă de mediul înconjurător.

„Alături de voluntarii veniți din alte localități, o parte din elevii Școlii Gimnaziale Șercaia au participat și ei la acțiunea „Plantează în România” desfășurată pe raza localității. Pe parcursul timpului am derulat mai multe acțiuni de ecologizare în localitate și am dorit să participăm și la această acțiune de plantare, deoarece trebuie sa fim implicați și să ne pese de mediul înconjurător. Pe parcursul a patru ore, cât a durat acțiunea, copiii au fost atât de preocupați de ceea ce au avut de făcut încât au uitat de telefoanele mobile și de alte preocupări copilărești, simțindu-se utili în ceea ce au avut de făcut.“, ne-a spus Daniela Ginta, profesor la învățământul primar la Școala Gimnazială din Șercaia.

Este deja cunoscut faptul că Șercaia este una din comunele în care de aproximativ 14 ani au loc acțiuni de plantare de puieți. Anual, în jur de 40.000 de puieți au fost plantați în zonele infertile ale comunei.

„Au fost mulți voluntari, surprinzător de mulți și din comună și majoritatea de la Europig. Acum, drept vorbind, aceste perdele, pe lângă faptul că amenajăm aceste spații pline de mărăcini și scaieți, implicarea celor de la Europig este binevenită având în vedere că sunt momente din an în care se simte mirosul de la Europig. Nici activitatea lor nu sunt de acord să se oprească, să facem  din asta un caz, dar nu e altă soluție decât prin crearea unor perdele de protecție pe toate tarlalele din jur și numai așa putem contracara acest inconvenient care nu e major, dar se poate corecta. Plus că dăm o prospețime satului. A fost o acțiune reușită, ne-a ajutat și timpul, le mulțumesc tuturor celor din localitate. 7000 de puieți am avut noi, au mai venit și de la asociație iar acum sperăm ca miercuri să mai găsim puieți să cumpărăm și să continuăm acțiunea“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.