Proiecte care vor schimba fața Făgărașului

Trei proiecte de mobilitate au fost depuse de Primăria Făgăraș pentru a obține finanțare europeană, proiecte care daca vor fi aprobate, vor schimba fața Făgărașului. Aceste proiecte, în valoare de aproape 30 de milioane de euro vizează modernizarea trotuarelor, pentru asigurarea condițiilor de deplasare pietonală, construirea de piste de biciclete, separate de traficul rutier și de cel pietonal, pe întreaga lungime a traseelor, modernizarea aliniamentelor de spațiu verde, precum și plantarea de arbori maturi cu grad ridicat de retenție a CO2, modernizarea stațiilor de autobuz, modernizarea stațiilor de parcare existente, achiziția de suprafețe de teren necesare implementării proiectului, implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor cu amplasarea a 7 stații pentru închiriere automată și o flotă de 105 biciclete, achiziția de autobuze electric, asigurarea căii de rulare în condiții ridicate calitativ, amenajarea unei piațete între Cetatea Făgăraș- Baia Comunală- Casa de Cultură și Catedrală. Vor fi amenajate zone verzi, trotuare și alei pavate, iluminat stradal, mobilier urban.

Într-o postare pe pagina de socializa, primarul Făgărașului a explicat ce înseamnă acest plan de mobilitate și a vorbit despre unul din cele trei proiecte, „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș”.

„Am fost întrebat deseori în ultima perioadă ce înseamnă Planul de Mobilitate Urbană (PMUD) a municipiului Făgăraș și cum va contribui acest plan la îmbunătățirea calității vieții făgărășenilor.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic, nivelul de detaliere a propunerilor (măsuri și proiecte) fiind adaptat în consecință.

Planul de mobilitate urbană durabilă urmărește îndeplinirea viziunii de dezvoltare urbană și de dezvoltare a mobilității urbane. Obiectivul general al PMUD este crearea și dezvoltarea unui sistem de transport durabil, care sa corespunda așteptărilor și nevoilor de mobilitate și accesibilitate a cetățenilor și mărfurilor, în cadrul unui mediu urban atractiv, sănătos și prietenos cu mediul.
În esenţă, PMUD urmărește crearea unui sistem de transport durabil, care să satisfacă nevoile comunităților din teritoriul său

Din intervențiile propuse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Făgăraș, intenționăm să implementăm trei proiecte investiționale integrate de dezvoltare a infrastructurii pentru mobilitatea urbană. Este vorba despre proiectele: ” Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș”, ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș”, ”Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș”

Voi încerca să prezint pe scurt aceste trei proiecte în trei episoade.

Astăzi voi prezenta primul proiect” Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș” .
Proiectul are ca arie de intervenție străzile Octavian Paler, 13 Decembrie, Combinatului și Hurezului și presupune acțiuni corelate de modernizare a tuturor elementelor de infrastructură din aria de intervenție (Lungime coridor modernizat – 5,108 km din care 2708 mp suprafață carosabilă modernizată):

– Modernizarea trotuarelor pe întreaga lungime a tronsonului – 12245 mp
– Construirea de piste pentru biciclete, separat de traficul rutier și cel pietonal pe străzile Hurezului și Combinatului – 3,928 km
– Modernizarea aliniamentelor de spațiu verde
– Modernizarea și construirea stațiilor de autobuz – 10 stații
– Modernizarea spațiilor de parcare pe strada O. Paler
– Modernizarea podurilor rutiere – două poduri (peste Berivoi și Racovița)
– Implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor – stații de închiriere – 7, biciclete în sistem bike – sharing – 75
– Implementarea sistemului de e-ticketing
– Achiziția de autobuze ecologice – 6 autobuze
– Construirea unei rețele pentru iluminatul public al pietonilor și pistelor de biciclete – strada Hurezului – 1, 840 km – 74 stâlpi, șoseaua Combinatului -2km – 80 stâlpi
– Lucrări privind îmbunătățirea siguranței pietonilor și a participanților la trafic, cum ar fi amplasarea de bolarzi, semnalizarea și relocarea trecerilor de pietoni.

Valoarea totală a proiectului ” Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș” este de 43 857 976, 90 lei, iar durata de realizare a investiției este de 36 de luni.

Voi continua prezentarea proiectelor în zilele următoare.“, este mesajul primarului Gheorghe Sucaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *