Parcul Regina Maria, readus la viață printr-un proiect european

Cândva, unul din principalele puncte de atracție ale Făgărașului,  Parcul Regina Maria, fostul Parc 1Mai, a  rămas de izbeliște zeci de ani la rând. Pe ici-pe colo s-au mai realizat câteva reabilitări, însă nu suficiente pentru a atrage făgărășenii în număr mare aici. Dacă în anii 60-70, în Parcul 1 Mai, în fiecare duminică, se organizau teatru de vară cu reprezentații ale Casei de Cultură, jocuri populare, muzică ușoară, acum mai poți zări prin parc doar câțiva făgărășeni.

Ani la rând, Făgărașul a stagnat, iar realizările cu adevărat importante au cam lipsit după Revoluție. Reprezentanții Primăriei Făgăraș spun că sunt conștienți că fără fonduri externe nu vor putea realiza lucrări de anvergură, care să dăinuie peste ani. Bugetul local este limitat, iar investițiile mari ar bloca activitatea administrației locale. Așadar, mai multe proiecte pentru accesare de fonduri europene au fost depuse sau sunt în proces de realizare. Unul din acestea vizează modernizarea Parcului Regina Maria.  Pe pagina de socializare, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a prezentat în această dimineață făgărășenilor  ce presupune această modernizare.

„Încă de când am devenit primar al Făgărașului, mi-am dorit ca, parcul Regina Maria să redevină ceea ce a fost odată: un loc de relaxare pentru făgărășeni.
Astfel, imediat ce s-a deschis o linie de finanțare, am depus proiectul ”Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural-educative și recreative în municipiul Făgăraș. Proiectul vizează și modernizarea parcului Regina Maria prin reabilitarea aleilor, construire piste de biciclete, înlocuire sistem de iluminat public, reabilitarea scenei pentru spectacole în aer liber, amenajarea unei zone de activități recreative și a unui loc joacă pentru copii, amenajare insulă precum și plantare de copaci, reamenajarea spaţiilor verzi, refugii, copertine și structuri tridimensionale îmbrăcate în vegetație, împrejmuiri cu gard viu, puț de mare adâncime pentru apa potabilă și menajeră cu cămin tehnic îngropat, grupuri sanitare mobile racordate la rețeaua de canalizare, rețea de canalizare ape menajere, sistem de irigare cu sprinklere îngropate alimentate la rețeaua de apă a puțului precum și instalarea unui sistem de supraveghere video și a unui dispecerat de monitorizare pentru care a fost necesară achiziția unor documentații tehnico- economice specifice acestor intervenții.

Din păcate, procedurile sunt de durată, așa că, până la implementarea proiectului, am hotărât să facem o curățenie generală în parc. Încă de săptămâna trecută, angajații Primăriei au început curățarea și tăierea copacilor uscați.
Vreau să subliniez faptul că toți copacii care au fost tăiați erau uscați și reprezentau un pericol pentru trecători.
Curățarea parcului va continua și în această săptămână.“, potrivit primarului Gheorghe Sucaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.