În memoria celor care și-au pierdut viața în închisorile comuniste

Ziua de astăzi a fost dedicată comemorării celor care și-au pierdut viața în închisorile comuniste.  A fost o zi dureroasă pentru foştii deţinuţi politic, dar şi pentru rudele lor. La monumentul rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraş, a avut loc slujba anuală de comemorare a celor morți în timpul represiunii politice. Evenimentul a fost organizat de Asociația Foștilor Deținuți Politic și Primăria Făgăraș. 

Zeci de făgărăşeni au luat parte la acest eveniment. Alături au fost reprezentanții administrației locale, militarii din garnizoana făgărăşeană, elevi şi bineînţeles  foştii deţinuţi politic sau rudele acestora.

Sunt copleșit de emoții, e multă lume, timpul este frumos. Ne bucurăm că am reușit să organizăm acest eveniment așa cum se cuvine“, ne-a spus Augustin Răduțm preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic de la Făgăraş.

Foștii deținuți politic au fost și  sunt oameni care au avut coloană vertebrală, care au luptat împotriva minciunii și nu s-au vândut pe bani sau funcții. Așa cum a zis și părintele Amfilohie, în Făgăraș și Țara Făgărașului sunt oameni cu demnitate și cu credință în Dumnezeu și ar trebui ca aceste caracteristici să le ducem mai departe“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Făgărașului, pr. Marius Corlean.

Un grup de oameni îmbrăcați românește și cu drapelul în mâini a ajuns astăzi la Făgăraș, pentru a asista la slujba de comemorare a celor care și-au pierdut viața în timpul represiunii politice. Aceștia fac parte din cadrul Fratiei Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, Filiala Ploiești. Alături le-a stat și pr. Amfilohie de la mănăstirea Diaconești din județul Bacău.

„Mi-am dorit să ajung astăzi la Făgăraș, pentru că este un loc istoric însemnat și întotdeauna am fost animați de vitejiile de pe aceste meleaguri, dar și de rezistență acestor suflete românești care au arătat că nu cedează în fața tăvălugului străin de câte ori au voit să ne desființeze ca neam, ca biserică și credință Suntem conștienți că prin jertfa aceasta pentru credință și unitate, putem să ducem mai departe un duh care poate să ne țin și pe noi uniți, cu nădejde și speranță.“,ne-a spus pr.  Amfilohie Brânză de la Mănăstirea Diaconești din județul Bacău.

La monumentul rezistenței anticomuniste au depus coroane de flori reprezentanții instituțiilor din Făgăraș, dar și ai partidelor politice.

La final, toți cei prezenți au primit un colac, un mucenic și colivă. Militarii din garnizoana făgărășeană au defilat la încheierea evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.