Turismul piscicol s-ar putea dezvolta la Beclean cu fonduri în valoare de 150.000 de euro

Pe lângă dansurile, tradițiile, costumele populare, peisajele mirifice din zona Calbor- Boholț, bisericile- monumente istorice, tabăra de pictură de la Boholț, comuna Beclean ar putea să-și dezvolte potențialul turistic profitând și de râul Olt și mai exact de bălțile formate de-a lungul cursului apei, aflate în proprietatea comunei. Autoritățile locale ar putea să acceseze fonduri de 150.000 de euro pentru dezvoltarea turismului piscicol. 

Directorul Camerei de Comerț și Industrie Făgăraș și managerul FLAG Păstrăvarii Făgărașului a fost prezent astăzi la Beclean, în fața consilierilor locali, pentru a le vorbi despre șansa comunei de a accesa, prin cadrul asociației, bani pentru amenajarea bălților de pe Olt, în vederea dezvoltării turismului piscicol.

„ Comuna Beclean este și ea membră în acest FLAG (Grup de Acțiune Locală pentru Acvacultură). Noi, asociația, avem o strategie depusă și aprobată la Ministerul Agriculturii, strategie care între altele, prevede și dezvoltarea turismului piscicol în Țara Făgărașului. În acest sens, avem fonduri pe care noi, asociația, le dăm viitorilor beneficiari ca să înființeze acele entități, acele organisme pentru desfășurarea unui turism piscicol. Am venit aici să vă spun că pentru astfel de acțiuni, care înseamnă amenajări, reamenajări, bălți, coturi ale râului Olt, pe care comuna le are în proprietate le puteți amenaja în sensul în care, noi, asociația, vă dăm 150.000 de euro iar unitatea administrativă, comuna Beclean nu trebuie să pună niciun leu, adică finanțarea este 100% din partea asociației “, a spus Gabriel Vâju, managerul FLAG Păstrăvarii Făgărașului.

„Eu cred că avem o șansă să obținem o astfel de finanțare. Noi avem oportunitatea aceasta, suntem proprietari pe coturile fostului curs de apă al Oltului. Cred că ar fi mare păcat să nu accesăm aceste fonduri europene, ca să putem dezvolta comuna, mai ales că e o zonă foarte aproape de Drumul Național, aceste bălți au drum de acces și văd că solicitările pentru pescuit sportiv sunt tot mai mari în zonă.“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Și pentru ca acest proiect să fie realizat, consilierii locali trebuie să-și dea acordul demarării procedurilor.

Se va face un proiect de hotărâre și Consiliul Local este cel care deliberează și eu sper să fie înțelepți consilierii și să vrea să dezvoltăm comuna Beclean. Nu avem foarte multe oportunități, nu avem o comună bogată, din contră suntem o comună săracă, deci trebuie ca fiecare fărâmă de avere pe care o deținem să o putem să o punem cât mai bine în valoare. Și, după cum ne-a spus domnul de la Camera de Comerț, 150.000 de euro e o sumă importantă pentru noi pe care am putea-o folosi în acest sens.“, ne-a mai spus primarul comunei Beclean.

Comuna Beclean deține în proprietate patru bălți, cu o suprafață a luciului apei de peste 20 de hectare și care se întind de la Făgăraș până spre Dridif.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.