Cumperi un mărțișor și ajuți o familie săracă

S-a deschis târgul mărțișorului din Făgăraș  iar făgărășenii au început să cumpere produsele care anunță sosirea primăverii. Printre comercianții de mărțișoare i-am găsit și pe elevii Școlii Gimnaziale din Mândra și pe cei ai Colegiului Național „Doamna Stanca“. Elevii au realizat sute de mărțișoare iar banii vor susține activitatea lor de la școală sau vor ajunge la copiii din familiile cu o situație materială precară. 

Simbolurile primăverii au împânzit centrul Făgărașului, acolo unde s-a deschis de ieri Târgul Mărțișorului. Și poate doar așa simțim că se apropie primăvara pentru că dacă privim peisajul și gradele din termometre, încă este iarnă. Însă frigul de afară nu i-a împiedicat pe câțiva elevi să iasă cu produsele realizate de ei, pentru a le comercializa. La una din tarabe, trei eleve din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Doamna Stanca“ au ieșit cu mărțișoarele realizate de elevii școlii, la vânzare. Trei săptămâni au lucrat elevii pentru a realiza cele mai frumoase mărțișoare iar munca lor va fi răsplătită doar de bucuria copiilor din familii defavorizate, pentru că sumele de bani vor ajunge la aceștia.

Încercăm să vindem ce am lucrat. Banii pe care îi strângem în urma vânzării mărțișoarelor, îi vom dona pentru copiii sărmani. Toate mărțișoarele sunt realizate de noi, de mână, timp de trei săptămâni și sper să reușim să vindem ceva.“, ne-a spus Antonia Burlea, elevă la Colegiul Național „Doamna Stanca“.

Alături de cei de la „Doamna Stanca“,i-am găsit și pe elevii Școlii Gimnaziale din Mândra. Și ei s-au străduit să confecționeze cele mai frumoase mărțișoare handmade. Banii obținuți în urma comercializării produselor îi vor ajuta în activitatea școlară.

 

Am lucrat la aceste mărțișoare mai bine de o săptămână și ne-am străduit să fie cât mai aspectuoase ca să ne autofinanțăm și noi, pentru că nu mai primim de nicăieri. Pe rând, venim toate cadrele didactice să valorificăm aceste mărțișoare“, ne-a spus Maria Cosgarea, învățătoare la Școala Gimnazială din Mândra.

Pe lângă mărțișoarele comerciale, prezente la majoritatea tarabelor, făgărășenii care vor să ofere un dar mai deosebit au ocazia să achiziționeze mărțișoare realizate de meșteșugarii făgărășeni. Simona Ciuban a pregătit și în acest an fel de fel de mărțișoare, majoritatea cu simboluri tradiționale.

 

Ca de obicei am venit cu mărțișoare lucrate manual. Am început munca între Crăciun și Anul Nou. Oferta este redusă pentru că sunt lucrate manual. Este mult mai greu să le lucrezi și să încerci apoi să le vinzi decât efectiv să faci o aprovizionare angro. Tot timpul merg pe funcționalitate. Nu vreau ca ceea ce cumpără clientul să ajungă într-un sertar și așa am pregătit mărțișoare broșe, brățări, pandantive, care pot fi purtate tot anul, nu doar de Mărțișor. Având atelier de croitorie, reciclăm și folosim și ultima bucățică de material care rămâne din croitul unei ii, unei crătințe, unui pieptar. Anul acesta, avem o ofertă nouă, mini-pieptarele- broșe. La fel, avem păpușile din ațe în port popular, totul este lucrat de mine, manual. “, ne-a spus Simona Ciuban, artizan.

Târgul Mărțișorului va fi deschis la Făgăraș până în data de 3 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.