Zăpadă de aproape trei metri la Bâlea Lac. Risc mare de producere a avalanșelor

sursa foto: antena3.ro

Meteorologii au anunţat că riscul producerii avalanşelor la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş este mare, din cauza coeziunii slabe dintre stratul nou de zăpadă și cel vechi.

Potrivit ANM, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru – risc mare.
La peste 1.800 m, mai ales pe rama nordică, regăsim un strat de zăpadă proaspătă de tip pulver, ce pe alocuri, în zonele adăpostite unde a fost depozitată zăpada transportată de vânt, poate avea grosimi considerabile. Vântul intens, predominant din sector nord-estic, a viscolit și transportat zăpada și a format plăci de vânt mai ales pe versanții sudici, sud-vestici și vestici. Principalele riscuri pentru declanșarea avalanșelor îl reprezintă numeroasele plăci de vânt și coeziunea slabă dintre stratul nou și cel vechi, separate de cruste de gheață, precum și instabilitatea noului strat de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar riscul este mai ridicat în zonele cu depozite însemnate de zăpadă. Sunt posibile izolat și avalanșe spontane, pe pantele suficient de înclinate”, arată meteorologii.
Potrivit sursei citate, stratul de zăpadă la Bâlea Lac este de 264 centimetri.
Riscul producerii avalanşelor în Munţii Bucegi, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani este însemnat, de gradul trei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.