Luptătorii rezistenței anticomuniste, comemorați în 9 martie

            Pe data de 9 martie, ziua celor 40 de sfinţi mucenici, în fiecare an sunt comemoraţi şi cei care au devenit victime ale comunismului sovietic. Este Ziua lor, a foştilor deţinuţi politici anticomunişti, când singura ofrandă pe care o mai pot primi de la noi este parastasul.  Și în acest an, la monumentul rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraş, va avea loc slujba anuală de comemorare a celor morți în timpul represiunii politice.

 Sunt tot mai puţini printre noi, iar amintirile tot mai îndepărtate în memoria familiilor foştilor deţinuţi politici.

„Au fost bătuţi, torturaţi, umiliţi, supuşi unui regim de exterminare fizică, pentru apartenenţa la diferitele structuri ale Mişcării Legionare şi pentru ideile lor, care nu mai corespundeau realităţii instalate în România cu ajutorul tancurilor sovietice. Au fost numiţi „bandiţi”, „duşmani ai poporului”, „năpârci”, atât în timpul detenţiei cât şi după eliberare. Au fost transformaţi din oameni în simple numere de identificare, li s-a interzis dreptul de a se ruga Lui Dumnezeu, li s-a tăiat orice legătură cu familia, s-a încercat sub toate formele frângerea principiilor şi dezumanizarea lor. În pofida a toată această luptă, deşi traumatizaţi şi bolnavi, au ieşit din detenţie neînvinşi şi au continuat să îşi trăiască viaţa – atât cât le-a mai fost dat – cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste de ţară.

Cu toţii păstrăm în suflet imaginea părintelui îmbătrânit înainte de vreme, cu urmele suferinţei fizice pe faţă şi trup, cu bolile cauzate de regimul de detenţie. Păstrăm în minte însă şi imaginea demnităţii şi a moralităţii părinţilor noştri care au refuzat să îşi compromită principiile şi conştiinţa.“, este mesajul urmaşilor  deţinuţilor condamnaţi de regimul comunist.

În contextul celebrării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989,  Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Făgăraș, împreună cu Primăria Municipiului Făgăraș organizează în ziua de 9 martie, începând cu ora 12:30, o slujbă de pomenire și depunere de coroane, cu participarea unui pluton din cadrul UM 01041.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.