Cu toate piedicile, drumul spre Luța și Ludișor, tot va fi modernizat

Drumul Județean 109, care leagă Becleanul de satele Luța- Ludișor și Voivodeni va fi modernizat tot de Consiliul Județean Brașov. După ce nu au găsit înțelegere la o parte din consilierii locali PSD și UNPR, care au boicotat ședința de consiliu din luna ianuarie, pentru ca acest drum să fie gestionat pe plan local, cu fonduri mai puține și într-un timp mai scurt, conducerea Primăriei Beclean a apelat tot la Consiliul Județean, pentru ca acest drum să fie modernizat. Astfel că în următoarea ședință a Consiliului Județean Brașov, a fost introdus proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Valoarea investiției este de peste 24 de milioane de lei.

De ani de zile, locuitorii satelor Luța și Ludișor așteaptă ca drumul până acasă să fie modernizat. Numai că ani de zile au avut parte numai de promisiuni. În urmă cu un an și jumătate au început cu adevărat demersurile pentru realizarea acestui proiect.  S-a realizat de atunci documentația tehnică, cu toate avizele necesare.  Însă potrivit documentației, costul lucrării a fost calculat la peste 24 de milioane de lei.

Din cauza volumului mare de muncă, cu proiectele pe care le desfășoară în acest moment Consiliul Județean Brașov, soluția cea mai bună găsită a fost transformarea acestui drum județean în drum comunal și gestionarea lucrării pe plan local. Acest fapt ar fi condus automat la un cost mai mic al lucrării și implicit la urgentarea lucrărilor, potrivit conducerii Consiliului Județean. Numai că cinci din consilierii locali( PSD și UNPR) nu s-au prezentat la ședința de Consiliu Local pentru a vota proiectul de hotărâre, privind transformarea acestui drum în drum comunal, astfel că soluția vine tot de la Consiliul Județean.

Ca urmarea faptului că cei de la PSD s-au opus, nefiind prezenți la ședință, cu eforturi, s-a găsit o soluție ca să se asfalteze drumul de către Consiliul Județean. Am fost săptămâna trecută cu Ioan Mareș la domnul președinte Adrian Veștea și am insistat asupra faptului că este singura variantă pentru modernizarea drumului, după ce consilierii locali s-au opus. Ne-am asumat că o să-l facem și atunci trebuie să-l modernizăm“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Îl vom face noi până la urmă ca și achiziție. Noi avem oricum foarte multe proiecte în achiziție și am vrut să-l transferăm, pentru că este un drum pe care putea să-l preia comunitatea și noi să alocăm la fel ca și altor localități, sumele necesare și puteau să-l supravegheze și să-l facă, pentru că noi avem un volum de muncă foarte mare: toate spitalele unde facem achiziții, aeroport, avem 12 proiecte care sunt în implementare pe fonduri europene, pe PNDL, foarte multe proiecte și efectiv, fizic, noi nu mai avem personal care să poată derula și allte proiecte. Eu le-am sugerat că era mult mai ușor pentru ei. “, ne-a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

„După campania electorală din 2016, am început demersurile pentru proiectarea și realizarea acestui drum. Pentru toate aprobările, avizele de la toate instituțiile, lucrurile s-au prelungit până în urmă cu o lună de zile, când am finalizat proiectarea drumurilor și toate aprobările. Am încercat să-l trecem la comună, să-l transformăm în drum comunal, pentru că din cauza volumului mare de muncă care există în Consiliul Județean, durează foarte mult toate procedurile. Dacă îl treceam la comună și să asigurăm comuna cu suma necesară pentru modernizarea drumului, s-ar fi putut realiza mult mai repede, dar ne-am lovit de refuzul consilierilor locali PSD, de a aproba trecerea drumului din proprietatea județului în proprietatea comunei și asta tocmai pentru ca primarul PNL de la Beclean să nu aibă realizări în timpul mandatului, fără să se gândească la locuitorii comunei. De câteva ori au votat împotrivă și pe urmă, când ne-am dus cu vicepreședintele Consiliului Județean, și cu toate planurile, cu toate hârtiile și puteam să începem faza de licitație, nici măcar nu s-au prezentat la ședință, pentru a nu trece acest proiect. Și atunci, totuși ne chinuim și ne străduim să-l facem prin Consiliul Județean. Nu o să reușim să-l facem anul acesta tot, ar o să împărțim pe sectoare și va fi un proiect multianual. Dacă îl prelua direct comuna, îl făceam mult mai repede. Sper, anul acesta, măcar până la Luța să-l facem și anul viitor să continuăm spre Ludișor“, ne-a spus Ioan Mareș, consilier județean PNL.

Reamintim că la ședința din luna ianuarie a Consiliului Local Beclean s-au prezentat și zeci de săteni din Luța, nemulțumiți de starea drumului.  Oamenii s-au arătat revoltați că lupta politică se dă pe buzunarul lor și au cerut secretarului comunei Beclean  să-i dea afară din Consiliul Local pe cei cinci consilieri absenți (patru de la PSD și unul de la UNPR)– pe motiv că pun piedici unei investiţii importante pentru satul Luţa.

Dați-i afară! Din cauza lor, noi ne chinuim! au strigat oamenii

Nu pot, că nu am cadru legal. Sunt aleșii comunei“, a răspuns primarul comunei.

Chiar sunt nemulțumită și să facă cumva să rezolve că de atâția ani suntem într-o mocirlă acolo. Noi schimbăm încălțămintea când trebuie să intrăm în  sat. Plus de asta, ar fi foarte multe familii care ar vrea să se mute acolo, dar din cauza drumului nu vin. Am o nepoată care a cumpărat teren în Luța, o vecină care voia să cumpere și nu vin din cauza drumului. Foarte urât din partea consilierilor că nu au venit. Înseamnă că aici a intervenit politicul. Nu mai e omenia și comunitatea. Să le fie rușine celor care au făcut acest lucru“, ne-a spus Maria Stan.

Eu nu înțeleg de ce nu au venit, să vedem punctul lor de vedere, să vedem de ce nu vor. Vreau să știu dacă a început campania electorală.“, a mai spus un alt cetățean, prezent la ședința lunii ianuarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.