Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112

La data de 11 februarie, în Europa este marcată anual ziua numărului unic de urgenţă 112, dată instituită în anul 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.

În acest sens, statele membre ale Uniunii Europene organizează manifestări de comunicare şi alte tipuri de evenimente pentru promovarea numărului unic de urgenţă 112 în rândul cetăţenilor comunitari.

În mod alarmant, mai puţin de jumătate din cetăţenii europeni au cunoştinţă de existenţa acestui serviciu şi îl folosesc în caz de urgenţă. Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 reprezintă cea mai bună oportunitate de a informa cetăţenii asupra situaţiilor care fac obiectul apelării numărului unic de urgenţă şi ce anume trebuie să facă într-o situaţie specifică.

Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci cînd este necesară intervenţia instituțiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Dacă sunaţi la „112”, trebuie să anunţaţi:

– Ce urgenţă aveţi;

– Locul evenimentului;

– Unde vă aflaţi;

– De la ce număr de telefon sunaţi;

– Cum vă numiţi.

Aspectul cel mai important este acela ca toate informaţiile să fie transmise cu calm și să se evite panica, deoarece altfel nu îi putem ajuta pe cei aflaţi în pericol. După furnizarea acestor date, trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.

În județul Brașov, numai Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost solicitat prin 112 de peste 60.000 de ori, în anul 2018.

Numărul de apeluri în situaţii de urgenţă, gestionate pe parcursul anului 2018 de către ISU BRASOV a fost de 60.293 – o medie de 166 apeluri zilnic. De menţionat ar fi faptul că în conformitate cu datele oficiale furnizate de STS, dispeceratul ISU Braşov se află pe locul II la nivel de ţară în ceea ce priveşte numărul de apeluri repartizate spre soluţionare (după jud. Suceava), excepţie făcând bineînţeles ISU B-IF.“potrivit cpt. Ciprian Sfreja, purt.d e cuv. al ISU Brașov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.