Centru modern de dializă la Făgăraș

Un Centrul de Dializă modern și care să acopere necesitatea tuturor pacienților din Țara Făgărașului și nu numai! Asta vor să realizeze la Făgăraș, conducerea spitalului cu ajutor și din partea administrației locale. Ieri, în cadrul conferinței de presă, organizată la Primăria Făgăraș, a fost prezentată o situație cu investițiile realizate în ultimul an, dar și cu cele care vor fi realizate în următorii ani și la această secție. 

Proiectul de extindere și modernizare a Centrului de Dializă vizează mărirea capacității de soluționare a cazurilor care necesită dializă la noi în oraș. În prezent sunt 25 de pacienți care beneficiază de servicii în cadrul acestei secții, în cadrul Programului Național, susținut de Ministerul Sănătății. Însă dacă acest centru se va extinde, există posibilitatea ca alți 30 de pacienți care în prezent merg la Brașov sau Sibiu, să se trateze la Făgăraș.

Deja investițiile la acest centru au demarat de anul trecut. La această secție au ajuns trei echipamente noi și s-au achiziționat două autoturisme pentru transportul pacienților. Urmează ca din acest an să înceapă lucrările de extindere a acestei secții, cu bani din bugetul local al Primăriei Făgăraș.

După cum se știe, proiectul meu de manager a fost extinderea Secției de Dializă, extindere care va avea loc în perioada mandatului meu. Acest lucru va duce la creșterea numărului de pacienți care vor beneficia de acest serviciu. La  ora actuală avem 25 de pacienți înscriși, dar există mai multe solicitări pentru pacienți care sunt din zonă și care ar vrea să renunțe la deplasarea la Sibiu sau la Brașov. În întâmpinarea lor, am propus extinderea secției. Reabilitarea construcției se va face de către Primărie, construcția fiind în proprietatea lor, noi asigurăm circuitele și dotările necesare pentru extinderea secției. În perioada următoare se organizează concurs, va veni un al doilea medic nefrolog. Dorim să vină și un al treilea medic și sperăm în următorul an să avem și al treilea medic, astfel încât să se poată asigura și susținerea cu personal dedicat și să avem și numărul de paturi necesare pentru toți cei care solicită și doresc să facă dializă la Făgăraș. Serviciile sunt decontate integral prin Programul Național, derulat de Ministerul Sănătății. Bolnavii beneficiază de ședințe de dializă și de o masă în fiecare zi. Ne dorim să avem cât mai puține astfel de cazuri, dar pe de altă parte, din păcate sunt din ce în ce mai mulți bolnavi care au nevoie de aceste servicii și ne dorim să-i avem la noi și nu la Brașov sau la Sibiu“, ne-a spus Persida Tâmboiu, managerul Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure“.

Potrivit conducerii spitalului, la Făgăraș este unul din puținele centre de stat care asigură servicii de dializă. Majoritatea sunt servicii private care asigură aceste dialize.

În ultima perioadă s-au făcut investiții în domeniul aparaturii medicale; s-au adus trei aparate de dializă noi pe care deja le-am pus în funcțiune. Avem 25 de pacienți cronici, în două ture de pacienți lunea, miercurea, vinerea și o tură de pacienți marți, joi și sâmbăta. Această aparatură nouă are în plus monitorizarea tensiunii arteriale, care înainte se făcea manual și sunt normal mult mai fiabile față de celelalte care aveau foarte multe ore de funcționare. O ședință durează patru ore și constă în curățarea sângelui de toxine, are practic și funcție de ultrafiltrare, practic scoate excesul de lichid din organism și epurarea toxinelor. Sunt pacienți, de la tineri cu vârsta de  25 de ani și până la vârstnici de peste 80 de ani“, ne-a spus dr. Gabriela Petrescu, medic nefrolog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.