Numărul cazurilor de gripă în Făgăraș crește simțitor de la o zi la altă. Zilnic, sunt înregistrate 4-5 cazuri noi, iar în acest moment, potrivit conducerii spitalului, s-a depășit numărul de 30 de cazuri în Făgăraș. Pacienții diagnosticați cu gripă sunt atât din rândul adulților, cât și din rândul copiilor.

În acest sens, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, s-au luat măsuri de reducere a programului de vizită la spitalul din Făgăraș.

Fac un apel către populația din Țara Făgărașului și transmit faptul că accesul la spitalul nostru este limitat, în sensul ca vizitatorii să fie cât mai puțini iar pacienții doar cei cu probleme urgente majore să vină la spital, pentru că numărul infecțiilor de gripă a crescut destul de mult în ultima săptămână și nu vrem să fie un motiv în plus pentru a se înmulți numărul pacienților. Vizitatorii pot să vină într-un interval de o oră la spital, pe secțiile unde au bolnavi. Vor intra cu halat, cu mască și după dezinfectarea mâinilor. Decizia s-a luat de DSP Brașov și de Ministerul Sănătății.“, a spus dr. Mihaela Pandrea, directorul medical al Sptalului Municipal.

 

România este oficial în pragul unei epidemii de gripă, anunţă Ministrul Sănătăţii iar bilanţul negru a ajuns la 23 de decese.

Majoritatea victimelor sufereau şi de alte afecţiuni care au influenţat decisiv evoluţia gripei, spun medicii. Virusul se intalează pe fondul unui sistem imunitar slăbit, aşa că specialiştii ne sfătuiesc să ne întărim imunitatea cu vitamine, dacă nu am fost vaccinaţi.

În total, la nivel naţional, sunt înregistrate peste 90.000 de viroze respiratorii, dintre care peste 1000, sunt cazuri de gripă.

Până acum autorităţile au declarat focare de gripă doar în  Bucureşti, Constanța şi Braşov şi mai multe spitale din ţară au luat măsuri şi au scurtat programul vizitatorilor.

Sspecialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•        Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

•        Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

•        Continuarea vaccinării antigripale

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.