Risc mare de avalanșe pe crestele din munții Făgăraș și Bucegi

sursa foto: antena3.ro

Meteorologii atrag atenția asupra gradului ridicat de producere a unor avalanșe în Munții Făgăraș și în Munții Bucegi în aceste zile, când temperatura a scăzut foarte mult, între -21 și -17 grade Celsius, producându-se în paralel și o ușoară ninsoare, care a acoperit-o pe cea deja existent.

În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 m, în ultimele două zile s-au depus aproximativ 20-25 cm de zăpadă proaspătă, tip pulver, spun meteorologii, care atrag atenția că, în aceste condiții, condițiile de producere a unor avalanșe foarte mari, la gradul de 4 din 5. În aceste zone, zăpada ajunge și la 2 metri. „Stratul instabil din partea superioară a stratului depășește pe alocuri 50 cm. În profunzime regăsim cristale fine de zăpadă, deseori constituite în plăci de vânt mai vechi, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică, peste care stratul instabil de la suprafață poate aluneca. Declanșarea avalanșelor e posibilă chiar și la o supraîncărcare slabă, iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni prin angrenarea straturilor subiacente“, arată meteorologii.

Și la altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă a crescut cu 20-25 cm, stratul instabil din partea superioară fiind constituit și aici din zăpadă pulver. Îndeosebi pe pantele mai înclinate, declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe, în cazuri izolate fiind posibile și avalanșe mari -unele pot avea plecarea de la peste 1800 m.

Riscul este la fel de mare și în Munții Bucegi unde ieri deja căzuseră în medie 3-5 l/mp, timp 48 de ore.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.