PFA și întreprinderile individuale, termen limită. Risc de radiere

Miercuri, 16 ianuarie, este ultima zi în care persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale (II) pot solicita Oficiului National al Registrului Comerțului înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016. 

Potrivit acestui act normativ, un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevazute de codul CAEN, in timp ce o intreprindere individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult zece clase de activități prevazute de codul CAEN.
De asemenea, un PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane angajate cu contracte individuale de munca, iar o intreprindere individuala poate avea cel mult opt salariati, in aceleasi conditii legale.
Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, a intrat in vigoare pe 17 ianuarie 2017, cu un termen de doi ani pentru modificarea mentiunilor la ONRC.
In realizarea obligatiilor prevazute de lege, persoana fizica autorizata sau intreprinderea individuala poate opta pentru modificarea formei de organizare, in conditiile legii.
Modificarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se realizeaza, in baza cererii adresate oficiului registrului comertului competent, cu titlu gratuit.
In termen de 60 de zile de la implinirea celor doi ani, respectiv incepand cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel impus de legislatia in vigoare.
Lista persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate este publicata pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului. Vezi AICI

Potrivit evidentelor Registrului Comertului, pe lista persoanelor care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate se afla 798 de Persoane Fizice Autorizate si 492 de Interprinderi Individuale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.