Tinerii din Șercăița s-au aruncat în apa rece pentru a prinde crucea

Tradiția se păstrează cu sfințenie la Șercăița, acolo unde an de an, de Bobotează, tinerii din ceată se aruncă în apa rece a pârâului ce traversează satul, pentru a prinde crucea aruncată de preot. Obiceiul se numește „Burduful“  și  se zice că cine prinde crucea, trebuie să se însoare în acest an.

În unele sate din Țara Făgărașului, tradițiile de Bobotează se păstrează și în ziua de astăzi. Pe malul apelor, credincioșii s-au adunat cu mic cu mare să asiste la slujba de sfințire a apei. Și la Șercăița, zeci de localnici s-au adunat astăzi la slujba de Bobotează. Însă momentul mult așteptat de toți este slujba de pe malul pârâului atunci când tinerii se aruncă în apă după cruce.

Tinerii păstrează an de an, acest obicei. Cetașii din Șercăița se reunesc înaintea Bobotezei pentru a împlini obiceiurile ultimelor sărbători. Și asta pentru că sătenii așteaptă ca botezul dat de preot să fie completat cu tradiția veche a satului, scăldatul în pârâul ce traversează localitatea. În acest sens, feciorii își pregătesc „Burduful“. Cu o zi înainte, ei amenajează pe pârâul satului un fel de baraj, din saci cu nisip care să adune apa, astfel încât să poată înota de Bobotează. Noaptea stau de pază ca apa să nu înghețe.

După slujbă,  intră în acțiune cetașii. Preotul aruncă  crucea în „burduf“, după care cetașii trebuie să sară să o aducă înapoi. Primul care ajunge la cruce și o scoate din apă se întoarce la preot care îi dă binecuvântarea. De asemenea, se zice că cine prinde crucea trebuie să se însoare anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.