O nouă dezbatere publică pentru Regulamentul de salubrizare

Anul 2019 stă sub semnul măririi taxei de salubritate în toată țara, inclusiv la Făgăraș, în urma modificărilor legislative. Iar aspectele privind noul regulament de salubritate au fost discutate încă de la începutul lunii decembrie. Numai că la dezbaterea organizată de Primăria Făgăraș în data de 5 decembrie, începând de la ora 12.00, au participat doar doi făgărășeni. Mulți însă și-au exprimat opiniile privind modificările pe rețeaua de socializare, susținând că ora organizării dezbaterii este nepotrivit. Din acest motiv, administrația locală a decis să organizeze o altă dezbatere pe acest subiect, în perioada următoare, la o oră la care pot participa mai mulți făgărășeni.

Regulamentul va mai fi discutat într-o dezbatere publică și vom comunica din timp data și ora. Au fost puțini făgărășenii și așa cum spuneau aceștia a fost o oră nepotrivită pentru dezbatere. Următoarea dezbatere va fi programată după-amiaza, cred că în jurul orei 18.00. După această dezbatere, regulamentul va intra în Consiliul Local, în ședința ordinară din luna ianuarie și se va aplica de la 1 ianuarie.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Potrivit noului regulament, plata acestui serviciu se va transforma într-o taxă specială, pe care o vom plăti la Primărie. Dacă până acum am plătit 8,4 lei/pers, pentru persoanele fizice (TVA inclus) și 100 lei pentru persoanele juridice(TVA inclus), din 2019 vom plăti:

  • 13,61 lei /persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.
  • 160 lei/mc / persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

Făgărășenii, care vor avea obligația colectării selective, vor primi o bonusare dacă vor preda deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cântărire de pe raza municipiului.

Valoarea bonusării:

– pentru deșeuri de tip PET si doze – 1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg

– pentru  deșeuri de tip carton & hârtie – 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg

–  pentru deșeuri de tip sticlă – 3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg

Astfel fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total din costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă.

Următoarele categorii de deșeuri nu vor mai fi colectate în amestec și prețul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate:

  • Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, deșeurile din construcții și desființări deșeurile voluminoase.

Acestea vor fi preluate vor fi preluate cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.

Dacă se dorește ca acestea să fie ridicate de la sursă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor practica următoarele tarife propuse:

  • 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colectare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  • Deșeurile periculoase din deșeul menajer .
  • Deșeurile de echipamente electrice și electronice

Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.

SANCȚIUNI APLICABILE pentru gestionarea neconformă a deșeurilor sunt între 1.000 și 3.000 lei pentru persoane fizice respectiv între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.