AVEȚI GRIJĂ LA FALȘII COLINDĂTORI!

foto: arhiva – radioresita.ro

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a fi mai buni şi pentru a împărţi din puţinul avut cu cei nevoiaşi. Nu înseamnă însă că trebuie să fim naivi ! Profitând de străbunul obicei al colindatului, hoţii  pot profita de bunătatea ori naivitatea cetăţenilor pentru a le fura bani sau bunuri din locuinţe. Ei pot fi deghizaţi în colindători și, după ce sunt poftiți în casă , într-un moment de neatenţie, pot sustrage bunuri de valoare, telefoane mobile, bani, bijuterii etc. Pe lângă infracțiunile de furt din locuințe, hoții pot fura și bunuri lăsate pe casa scării nesupravegheate (sacoșe, genți, biciclete, cărucioare de copii, etc).

Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele recomandări pentru a evita să deveniți victime ale unor falși colindători :

 • Acordaţi o atenţie deosebită persoanelor care intră în locuinţa dumneavoastră cu pretextul de a vă colinda.
 • În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte.
 • Instruiţi-vă copiii ca atunci atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
 • În cazul absenţei de la domiciliu în perioada sărbătorilor de iarnă, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
 • Încuiaţi uşile  chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.
 • Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.
 • Nu lăsaţi bilete în uşă prin al căror conţinut să informaţi că aţi plecat de la domiciliu!

Așadar, dacă primiţi colindători, fiţi cu băgare de seamă și nu uitați că fiecare trebuie să fie cel mai bun paznic al propriilor bunuri !

De asemenea, vă recomandăm să aveți în vedere câteva măsuri de siguranță  destinate copiilor, atunci când se află la colindat :

 • Asigurați-vă că aveți cunoștință despre traseele de colindat pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceștia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheții sau altor factori climatici ori de altă natură).
 • Comunicați cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceștia să înțeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desișuri, margini de localități).
 • Sfătuiți-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai ușor, orice element care ar putea să le primejduiască viața sau integritatea fizică.
 • Nu înmânați sume mari de bani sau aparatură copiilor atunci când merg la colindat și sfătuiți-i să ocolească persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
 • Spuneți-le copiilor să nu accepte invitații de la necunoscuți în localuri, la petreceri sau la o plimbare cu mașina.
 • Explicați-le să nu se laude cu valorile pe care le are asupra lor când merg la colindat (bani, telefoane mobile, bijuterii).

NU UITAȚI CĂ PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.