Ceata, reunită la Pojorta

A nins ca-n poveşti peste Ţara Făgăraşului, iar sătenii se pregătesc de marea sărbătoare a Naşterii Domnului. Dornici să retrăiască obiceiurile din copilărie, pojorţenii, mâhniţi că anul acesta nu s-a strâns ceata în satul lor, au înjghebat ei una: au strâns bărbaţii din satele învecinate şi s-au vorbit să aducă obiceiul în actualitate. Chiar dacă numai pentru o seară la căminul cultural – şi tot simt bucuria Crăciunului. Duminică, în satul Pojorta a fost sărbătoare.

Comuna Lisa are satele: Breaza, Lisa şi Pojorta – toate cu porturi populare distincte şi, mai ales cu obiceiuri distincte.

Sătenii din Pojorta au venit cu mic cu mare la Căminul Cultural şi i-au admirat pe cetaşi, dar şi pe copiii din satele comunei care au cântat şi au jucat. De asemenea au avut parte şi de un recital susţinut de grupul Horiţa din Lisa.

Proiectul intitulat „Şi noi am semnat al Alba Iulia“ a ajuns la cea de-a treia etapă care a cuprins valorificare tradiţiilor comunei Lisa. De asemenea, sătenilor din Pojorta le-a fost prezentată expoziţia de documente şi fotografii cu cei care au contribuit la momentul Marii Uniri.

Autorităţile din Lisa vor să adune din timp ceata pentru anul viitor.Nu este deloc uşor, însă toţi sătenii vor să păstreze obiceiurile din bătrâni.

(Roxana Palade)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.