Risc însemnat de avalanșe în zona Bâlea Lac

sursa foto: antena3.ro

Meteorologii au anunţat că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a munţilor Făgăraş și Bucegi este însemnat, deoarece stratul de zăpadă este instabil.

Potrivit meteorologilor, riscul producerii avalanşelor la Bâlea și în Munții Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de trei, asta însemnând risc însemnat.

Meteorologii anunță temperaturi între minus 17 grade și minus 13 grade la altitudini de peste 1.800 de metri, vânt, ninsori, și ceaţă. De vineri seara, vremea va deveni închisă și în întreaga zonă montană se vor semnala ninsori moderate cantitativ și se va depune un strat nou de zăpadă, care poate atinge 20-25 centimetri în zonele înalte. Vântul va sufla moderat, cu intensificări de 70-90 kilometri pe oră pe creste, viscolind sau spulberând zăpada. Temporar se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură pe creste. Temperaturile vor ajunge la minus 12 grade, la altitudini mai mari de 1.800 de metri.

„În partea superioară regăsim un strat important de zăpadă proaspătă sau recentă, pulver, depus în zilele precedente, de grosime variabilă, ce poate atinge pe alocuri 30-50 cm, strat cu rezistenţă

scăzută şi coeziune slabă între cristale și cu straturile mai vechi. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă mai importante, iar pe versanți plăci de vânt cu rezistență scăzută. Pe pantele mai înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii”, arată meteorologii.

sursa: oradesibiu.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.