Cea mai înaltă cruce din județ, construită la Șinca Nouă

Zi de o mare însemnătate astăzi la Șinca Nouă! La 100 de ani de România, localnicii din Șinca Nouă au înălțat pe unul din cele mai înalte dealuri care străjuiesc satul, o cruce care să aducă aminte urmașilor de jertfa înaintașilor pentru credința strămoșească. Astăzi, în prezența a zeci de localnici a avut loc un parastas pentru eroii neamului și slujba de sfințire a crucii construită în Vârful lui Crai. 

Ziua de astăzi va rămâne cu siguranță în istoria localității Șinca Nouă. Cu ocazia centenarului Marii Uniri, localnicii au dorit să-și arate prețuirea pentru credința strămoșească, credință pentru care în urmă cu aproape trei secole, strămoșii lor din Şinca și-au lăsat casele şi întreaga avuţie şi au plecat în pribegie. Din cauza refuzului de a-şi lepăda credinţa ortodoxă, credincioşii din Şinca au mers de-a lungul râului și, la o distanţă de 10 kilometri, au întemeiat o localitate, actuala Şinca Nouă. Așadar, acum, în memoria jertfei înaintașilor lor și la 100 de ani de România, localnicii au ridicat o cruce înaltă de 10 metri în Vârful lui Crai.

Îmbrăcați în haine de sărbătoare, ca de fiecare dată când în sat e un eveniment important, oamenii, de la cei mai mici, la cei mai în vârstă au urcat astăzi în Vârful lui Crai, un deal cu o înălțime de aproximativ 800 de metri. Unii au reușit să ajungă cu mașinile sau cu tractoarele, alții au urcat pe jos și ne-au mărturisit că nimic nu putea să-i împiedice să ajungă la un eveniment așa mare. Crucea a fost realizată cu donații din partea oamenilor din sat.  Câteva luni s-a lucrat la construcția acesteia. Asta pentru că a fost nevoie să se facă și un drum până acolo și în plus s-a realizat și instalație electrică până în vârful dealului, pentru ca monumentul să fie iluminat pe timp de noapte.

Este o zi plină de semnificații și simbolistică. Ne-am gândit să facem ceva ca să dăinuie, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, la 100 de ani de România și împreună cu comunitatea, cu mănăstirea, cu biserica, practic toată comunitatea din sat, am hotărât și am înălțat această cruce monument, de 10 metri înălțime. E cea mai înaltă cruce din județul Brașov, după știința noastră,  10 metri, câte un metru pentru fiecare 10 ani din cei 100 de ani. Crucea a fost înălțată cu efort financiar al localnicilor. Nicio instituție publică nu a pus bani. Am adunat donații și fiecare familie a dat cât a putut și am reușit să o facem. Au ajutat și cu munca,evident că unii au muncit mai mult decât alții, dar de participat, au participat majoritatea oamenilor. Am reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să ridicăm acest monument și în cinstea eroilor comunei noastre și în cinstea României Mari“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă

Sunt multe zile importante la Șinca Nouă, este satul în care întotdeauna este ceva de făcut și în primul rând este ceva de făcut, când este legat de Dumnezeu. Să nu uităm că satul acesta s-a așezat, a găsit vatră nouă, pentru că nu a vrut niciun om din comuna Șinca să renunțe la credința strămoșească. Au venit și au așezat ocină nou, cum se spune aici și oamenii aceștia sunt întotdeauna recunoscători lui Dumnezeu, pentru câte le-a dat. Și crucea aceasta are mai multe simboluri. În primul rând este vorba de o jertfă a comunității Șinca Nouă și nu numai, a ctitorilor și binefăcătorilor de la Mănăstirea Duminica Tuturor Sfinților și în an centenar, obștea aceasta împreună cu miluitorii satului au ridicat această pomenitoare cruce, pentru generațiile ce vor să vină, amintind de unirea de la 1918. În al doilea rând este un semn al recunoștinței fără de sfârșit al oamenilor obștii acesteia pentru faptul că Dumnezeu i-a ținut în credința strămoșească“, ne-a spus Gheorghe Roșculeț.

Lângă cruce au fost montate și două catarge pe care au fost ridicate drapelul nostru național.

Pentru mine este un moment înălțător. În primul rând, eu cred că acest Vârf a lui Crai nu întâmplător, geneza l-a făcut să fie așa, în forma aceasta, ca un tabor al Șincii Noi. Cu ajutorul lui Dumnezeu în primul rând, al părintelui Matei, al părintelui paroh, al primarului și mai departe noi cei care am donat și lumea care a participat, am avut ocazia să vedem înălțarea acestei falnice cruci, care pentru noi va fi o veghere în zi și în noapte și suntem convinși că ne păzește la hotar. Este un scut al nostru. Pentru mine, nu este spre laudă, prin asta să ia exemplu în România, să apară cât mai multe cruci și atunci în aceste vremuri grele, știm că vom merge mai departe“, ne-a spus Lucica Chima, localnică din Șinca Nouă. La final, oamenii au jucat Hora Unirii, acompaniați de fanfara din Șinca Nouă.

Sfintire cruce la Sinca Noua -Centenarul Marii Uniri

Publicată de Fagarasul Tau pe Duminică, 2 decembrie 2018

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.