Expoziție la Muzeul din Făgăraș:„Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală“

Începând de astăzi, cei care trec pragul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“ au ocazia să viziteze cea mai recentă expoziție deschisă, intitulată „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală“. Expoziția cuprinde obiecte care au aparținut reginei Maria și care au decorat în perioada interbelică interioarele castelului Bran. Astăzi, în prezența a zeci de invitați a avut loc vernisajul expoziției.

Astăzi vernisăm o expoziție, credem noi, etalon, o expoziție interesantă „Regina Maria la Bran- gusturi și atmosferă regală“, realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran. Expoziția are o încărcătură specială iar tot ceea ce este expus în această sală a aparținut Reginei Maria. O mare parte a mobilierului a fost executată la indicațiile ei, de aceea spun că este deosebită și cu o încărcătură emoțională puternică. Iar legătura Reginei Maria cu Făgărașului, deși la prima vedere  pare că nu a fost, în realitate regina vizitează cetatea în decembrie 1921, pe care o asemuiește cu Branul, „o imensă cetate“, scria în jurnalul ei iar noi prin această expoziție aducem un omagiu Reginei Maria și eforturilor pe care ea le-a făcut pentru realizarea Marea Uniri“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului Țării Făgărașului.

Expoziția cuprinde  piese din dormitorul suveranei, din salonul de muzică sau biblioteca regală.

„Expoziția organizată de Muzeul Național Bran, în parteneriat cu cu Muzeul Țării Făgărașului, prezintă piese care au aparținut Reginei Maria, piese care se află astăzi în patrimoniul Muzeului Național Bran. Sunt expuse și obiecte din patrimoniul cultural al muzeului Făgăraș. Sperăm ca această expoziție să plac publicului,este o expoziție de suflet dedicată Reginei Maria, în anul centenar al Marii Uniri. Regina Maria a avut o contribuție importantă la marele eveniment al întregirii neamului, anul acesta se împlinesc și 80 de ani de la trecerea în veșnicie a suveranei. Datorită acestui fapt ne-am gândit să-i dedicăm această expoziție. Piesele care sunt expuse au decorat în perioada interbelică dormitorul Reginei Maria de la castelul Bran, dar și salonul de muzică și biblioteca amenajate la etajul al treilea, tot în același edificiu. Mai sunt expuse piese de mobilier în stil Bran, realizate din lemn de brad, la preferințele Reginei Maria. Pot fi văzute piese care erau aduse de Regina Maria din diferite colțuri ale lumii. Poate fi admirat biroul Reginei Maria, pot fi admirate piese de mobilier în stil neo-românesc, piese transilvănene tradiționale, piese rusești sculptate. Sunt expuse de asemenea o serie de cărți din biblioteca regală de la Castelul Bran“, ne-a spus Nicoleta Petcu, șef secție.

Expoziția va fi deschisă la Făgăraș până în iunie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.